Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

X.A.: "Κόβει" ταχύτητα, περιορίζονται τα αρχικά κέρδη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Στα πράσινα με οδηγό τράπεζες και BoE η Ευρώπη.
Με μέτριες συναλλαγές κοντά στα 32 εκατ. ευρώ η αγορά διατηρεί την φόρα της, αν και τα αρχικά κέρδη έχουν μετριαστεί.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις 750 μονάδες, αφού και στο Χ.Α., όπως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προεξοφλείται η διάσωση των τραπεζών από ένα ενδεχόμενο κούρεμα της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα.

Τελευταίως, έχουν κυκλοφορήσει φήμες στις αγορές ότι σε πρώτη φάση η ενίσχυση των τραπεζών θα προέλθει από τη βοήθεια των παλαιών μετόχων και πως η κρατικοποίησή τους θα είναι το έσχατο όπλο. Κέρδη πάνω από 5% για τον Μυτιληναίο, 4,55% για την Alpha, ενώ υποτονικότερη είναι η αντίδραση σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Η Alpha με υψηλό στο 1,22 ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,15, η ΕΤΕ από τα 2,43 ευρώ, διαπραγματεύεται στα 2,23, η Eurobank από τα 0,85, στα 0,80 και η Πειραιώς από τα 0,43, στα 0,40 ευρώ.
Eυρώπη


Συνεχίζουν ανοδικά και στη σημερινή τους συνεδρίαση οι ευρωαγορές, επωφελούμενες από την ένδειξη συντονισμένων κινήσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αλλά και εν αναμονεί των τελευταίων αποφάσεων για την οικονομική πολιτική από την ΕΚΤ.

Ο εγγλέζος FTSE 100 μετά την απρόσμενη ώθηση της BoE κερδίζει 2,38% στις 5.224 μονάδες, ο CAC κερδίζει 2,31% στις 3.043 μονάδες ενώ ο DAX σκαρφαλώνει 2,08% στις 5.585 μονάδες.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. στερλίνες, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 275 δισ. στερλίνες διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.

Κέρδη σημειώνουν για άλλη μία μέρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά από τις εκκλήσεις Μπαρόζο αλλά και Γκάιτνερ για συντονισμένη δράση και κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την ίδια ώρα οι FT ανέφεραν σε σημερινό τους δημοσιεύμα πως έκτακτα stress tests είναι στα “σκαριά” για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις και σενάρια, σε αντίθεση με την αντίστοιχη διαδικασία του Ιουλίου.

Η Dexia από την άλλη, υποχώρησε κατά 7,9% μετά τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, ότι δεν αποκλείει μερική ή και ολική κρατικοποίηση του βελγικού κομματιού της τράπεζας προκειμένου αυτή να επιβιώσει.

Με αντικείμενο τη νομισματική πολιτκή, συνεδριάζει για τελευταία φορά υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης αποχωρεί από την ευρωτράπεζα στα τέλη του μηνός και τον διαδέχεται ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

Η αλλαγή φρουράς στην προεδρία της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από την αλλαγή στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας προς μία πιο ευέλικτη κατεύθυνση, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου