Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Νέα από Σερβία.....


Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/
ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
     
06/10/2011
Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, ακτιβιστές αποκαλούμενης «Αυτοδιάθεσης» αναποδογύρισαν άλλο ένα φορτηγό που μετέφερνε αγαθά από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας στην Πρίστινα Agron Boroci επιβεβαίωσε ότι περίπου 14 σερβική η ώρα, η αστυνομία πληροφορήθηκε ότι κοντά στο χωριό Ljupce, στο δήμο Ποντούγεβο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τουμπάρισαν ένα φορτηγό με σερβικές πινακίδες που μετέφερε υλικό κατασκευής και ότι τα εμπορεύματα καταστράφηκαν. Οι δράστες του κινήματος «Αυτοδιάθεση» σχεδόν σε ίδιο σημείο στις 21 Σεπτεμβρίου σταμάτησαν το φορτηγό και το αναποδογύρισαν, και κατέστρεψαν τα προϊόντα της εταιρείας «Centroproizvod» από το Βελιγράδι.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ      
06/10/2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αυτή τη στιγμή δεν έχουν άλλο τρόπο για την επίτευξη των οικονομικών τους συμφερόντων, παρά να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους, αλλά ότι στη διαδικασία αυτή πρέπει να βασίζονται σε εθνικούς και περιφερειακούς πόρους. Ο κ. Tadić τόνισε, με την ευκαιρία της Συνάντησης κορυφής 100 κορυφαίων επιχειρηματιών από το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη σερβική πόλη Αραντζέλοβατς, στην κεντρική Σερβία, ότι παρά την αδυναμία που παρουσιάζει η ΕΕ, στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο. «Για όσο δεν υπάρχει καλύτερο μοντέλο, πρέπει να στηριχτούμε στο υπαρξιστικό, και η ΕΕ προς το παρόν δεν έχει καμία εναλλακτική λύση», είπε ο πρόεδρος Τάντιτς στους συμμετέχοντες του πάνελ «Συμφωνία για τη νέα εποχή». Εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στον κόσμο, δεν μπορούμε να βλέπουμε στο μέλλον με μεγάλη δόση αισιοδοξίας, ο κ. Τάντις τόνισε ότι μικρές χώρες πρέπει να αρχίσουν να βρίσκουν και ανεξαρτήτως μεμονωμένες λύσεις. «Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τους εσωτερικούς εθνικούς και περιφερειακούς πόρους, και εμείς στην τριγύρω περιοχή πρέπει να συνδεθούμε περισσότερο, και να σκεφτούμε την από κοινού εμφάνιση σε τρίτες αγορές», κατέληξε ο κ. Τάντιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΥΠΕΡ      
06/10/2011
Η κατάσταση στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak αποτελεί ένα από τους κύριους λόγους για τον ερχομό του διαμεσολαβητή της ΕΕ στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, κ. Ρόμπερτ Κούπερ, δήλωσε ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού κλιμακίου της σερβικής Κυβέρνησης, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. «Συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak ασφαλώς θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης, αυτό είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο κ. Κούπερ έρχεται στο Βελιγράδι», δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς για το πρακτορείο ειδήσεων BETA. Επιπροσθέτως, ο ίδιος είπε ότι ο ερχομός του κ. Κούπερ είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν οι προτάσεις τις οποίες υπέβαλε το Βελιγράδι στη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κατάστασης στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις. Τέλος, ο κ. Κούπερ φθάνει στο Βελιγράδι απόψε, και αύριο πρόκειται να έχει συνομιλίες με Σέρβους επίσημους παράγοντες.

 
ΣΕΡΒΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ      
06/10/2011
Συμμετέχοντες της διάσκεψης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι βουλευτές», που λαμβάνει χώρα στο Βελιγράδι, εκτίμησαν ότι η Σερβία αναγνωρίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι ενεργά καταβάλλει προσπάθειες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθησή τους. Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, κα. Σλάβιτσα Ντιούκιτς Ντεγιάνοβιτς, υπογράμμισε ότι αυτό είναι εμφανές στη νομοθετική δραστηριότητα, επειδή στον τομέα αυτό υιοθετούνται ευρωπαϊκές αρχές. Ο Γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης, κ. Anders Johnson, δήλωσε ότι η εν λόγω οργάνωση προόδευσε πολύ, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία και ότι πολύ γρήγορα στράφηκε στο κοινοβουλευτικό σύστημα και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της δημοκρατίας. Ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στη Σερβία, κ. William Infante τόνισε ότι η σερβική Βουλή έδωσε μεγάλη προσοχή στο ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να δράσει καλά όταν πρόκειται για την εφαρμογή των διεθνών πράξεων στον τομέα αυτό.
 
ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΙΤ      
06/10/2011
Η πρόεδρος της σερβικής Βουλής, κα. Σλάβιτσα Ντιούκιτς Ντεγιάνοβιτς και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κουβέιτ, κ. Jašim Muhamed al Harafi συμφώνησαν ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς και η φιλία των δύο λαών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για την περαπέρα ενίσχυση των διμερών σχέσεων. «Η εντατικοποίηση των βουλευτικών σχέσεων μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων που κατέχουν η Σερβία και το Κουβέιτ», δήλωσε η Ντιούκιτς Ντεγιάνοβιτς σε συνέντευξη Τύπου πριν την αναχώρηση των μελών της αντιπροσωπείας του Κουβέιτ από τη διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Στη συνέχεια, η ίδια πρόσθεσε ότι τα μέλη της οικονομικής αντιπροσωπείας του Κουβέιτ θα παραμείνουν λίγες μέρες ακόμα στη Σερβία, και εξέφρασε πεποίθηση ότι σύντομα θα φαινούν τα αποτελέσματα της εν λόγω επίσκεψης των βουλευτών του Κουβέιτ στο Βελιγράδι. Τέλος, ο κ. Harafi εκτίμησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιστορικές και ότι η επίσκεψή του και συναντήσεις στο Βελιγράδι με Σέρβους επίσημους παράγοντες θα συμβάλουν στη προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Κουβέιτ.
 
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ      
06/10/2011
Η νύχτα στα 18 οδοφράγματα στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου πέρασε ήσυχα, και οι πολίτες εναλλάσσονταν σε υπηρεσία. Εν αναμονή να ανακαλέσουν οι εκπρόσωποι των διεθνών δυνάμεων τους Αλβανούς τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς από τις διοικητικές συνορικές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιάκ, ανάμεσα στον βορρά του Κοσσυφοπεδίου και την κεντρική Σερβία, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου στις σκηνές τους στα οδοφράγματα εγκατέστησαν ηλεκτρική ενέργεια, και ζεσταίνονται δίπλα στη φωτιά. Οι ίδιοι έχουν αποκλείσει τις εισόδους προς τις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιάκ εδώ και 20 ημέρες, λόγω των, όπως αναφέρουν, μονομερών κινήσεων της διεθνούς κοινότητας. Επίσης τονίζουν ότι οι ίδιοι θα αφαιρέσουν όλα τα οδοφράγματα, εάν το πρώτο βήμα κάνουν οι εκπρόσωποι του KFOR, της EULEX και των θεσμών του ψευδοκράτους του Κοσόβου.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΤΕΛΕΙΩΣΕ      
06/10/2011
Παραδοσιακή 42η εκδήλωση με τίτλο «Χαρά των παιδιών της Ευρώπης» τελείωσε χθες το βράδυ με την επίσημη συναυλία στην αίθουσα «Σάβα Τσένταρ» του Βελιγραδίου, εκδήλωση με την οποία επισημάνθηκε και γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Οι θεατές απόλαυσαν τα διάφορα είδη παραστάσεις των παιδιών από τις 19 χώρες που συμμετείχαν. Ενώ μερικοί συμμετέχοντες από ορισμένες χώρες παρουσιάστηκαν με παραδοσιακούς χορούς τους, οι άλλοι χόρευαν σύγχρονες χορογραφίες. Η συναυλία τελείωσε όπως άρχισε, με τον ύμνο «Χαρά της Ευρώπης», και όλοι οι συμμετέχοντες κουνώντας τα χέρια τους στη σκηνή χόρευαν με την περίφημη μελωδία. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, τη Τουρκία, την Ουγγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουκρανία, την Κροατία, και τέλος, φιλοξενούμενοι από το Χονγκ Κονγκ.
 
ΔΗΛΨΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ      
06/10/2011
«Εξαιρετικά καλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς στη Μαδρίτη. Παρουσιάζοντας τις επενδυτικές δυνατότητες για επενδύσεις στη Σερβία μπροστά στη Συνομοσπονδία Εργοδοτών της Ισπανίας, ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε ότι η Σερβία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια αμετάκλητη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία αναμένει να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ως πλεονεκτήματα της Σερβίας, ο πρωθυπουργός Τσβέτκοβιτς ξεχώρισε φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για τους επενδυτές, καθώς επίσης και συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με πολλές χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, οι χώρες της CEFTA, που αποτελούν μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου μπορούν να εξάγουν χωρίς δασμούς. Τέλος, ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία και η Ισπανία κατά τα τελευταία χρόνια είχαν ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο εμπορικού συναλλάγματος, και ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων.
 
«ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ»      
05/10/2011
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα οδοφράγματα και με ένα ειρηνικό τρόπο - τρόπο του Γκάντι, να υπερασπίσουν τις εστίες και τις οικογένειές τους, με αυτό το τρόπο παράλληλα να διατηρήσουν και την κρατική υπόσταση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ίδιοι, κατά τη συνεδρίαση του Δημαρχείου, καταδίκασαν, όπως αναφέρεται, τη χρήση πυροβόλων όπλων των ανδρών KFOR εναντίον τον άοπλο σερβικό λαό και ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγει ανεξάρτητη ανάκριση. Σύμβουλοι του δήμου Κόσοβσκα Μίτροβιτσα δήλωσαν ότι ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούν επιβολή των αλβανικών θεσμών, όμως θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα θεσμικά όργανα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου