Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Με συγκεκριμένα αιτήματα στην Αθήνα

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Περιμένω από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να αποφασίζει και να ανακοινώνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να τις υλοποιεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην τηλεόραση του ZDF.


Έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των ελλήνων επιχειρηματιών απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το πρωί από το 2ο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF):
«Όποιος επιθυμεί επενδύσεις από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να επενδύσει και ο ίδιος στη χώρα του», είπε ο υπουργός λίγες ώρες πριν αναχωρήσει συνοδεία πολυάριθμης αντιπροσωπίας γερμανών επιχειρηματιών για την Αθήνα.
«Γερμανοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές. Και εδώ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα».

Δεν αρκούν βραχύβια μέτρα σωτηρίας

Ένα πρώτο βήμα χαρακτηρίζει ο Φίλιπ Ρέλσερ το ταξίδι τουΈνα πρώτο βήμα χαρακτηρίζει ο Φίλιπ Ρέλσερ το ταξίδι τουΟ Φίλιπ Ρέσλερ μεταβαίνει στην Ελλάδα με «συγκεκριμένα αιτήματα». Δήλωσε μάλιστα ότι περιμένει από την κυβέρνηση καθαρές διαρθρωτικές επενδύσεις, οι οποίες όχι απλώς να αποφασίζονται και να ανακοινώνονται, αλλά και να υλοποιούνται.
Αποστολή των Ευρωπαίων είναι, με τη βοήθεια επενδυτών, να φροντίσουν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία «να μπορέσει μια μέρα να σταθεί ξανά στα πόδια της», είπε ο υπουργός Οικονομίας. Από τις γερμανικές επιχειρήσεις «δεν θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως επενδύσεις δισεκατομμυρίων». Είναι ωστόσο αναγκαία η βοήθεια για την δημιουργία υποδομής και οικονομικής διάρθρωσης, συνέχισε ο Φίλιπ Ρέσλερ.
«Βραχυπρόθεσμα μέτρα σωτηρίας» δεν αρκούν, είπε ο Γερμανός υπουργός. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τόνισε ο κ. Ρέσλερ χαρακτηρίζοντας το ταξίδι «μήνυμα».

Περικοπές χωρίς ανάπτυξη δεν λύνουν το πρόβλημα

Η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί μόνο αν λυθούν προβλήματα, λέει ο Μάρκους Κέρμπερ από το BDI Η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί μόνο αν λυθούν προβλήματα, λέει ο Μάρκους Κέρμπερ από το BDI Με αφορμή το ταξίδι του Φίλιπ Ρέσλερ ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ δήλωσε στο Βερολίνο ότι μόνο μια ανταγωνιστική οικονομία δημιουργεί πραγματικές προοπτικές για το μέλλον μιας χώρας. Και τόνισε πως η μεγάλη συμμετοχή γερμανών επιχειρηματιών στο ταξίδι του υπουργού Οικονομίας είναι απόδειξη για το επενδυτικό ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία πλαισίου που καθιστά ελκυστικές τις επενδύσεις, υπογράμμισε ο κ. Κέρμπερ. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, με τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση πρόσβασης στη αγορά και την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί μόνο αν λυθούν άμεσα και ικανοποιητικά προβλήματα του παρελθόντος, κατέληξε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

AFP / DAPD / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου