Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Έρευνες για πετρέλαιο με στόχο 25 δισ. ευρώ

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Το "πράσινο φως" για τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές της Ελλάδας έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή. Σε 250 με 300 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 15ετίας-20ετίας εκτιμάται η συνολική δυνατότητα



Η έγκριση για τη διενέργεια των ερευνών αφορά συγκεκριμένα "οικόπεδα", όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, τον Πατραϊκό Κόλπο, Δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και την περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή, η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι' αυτή την απόφαση.
 "Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια", τόνισε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.
'Oλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη και σε ενάμιση χρόνο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκ. βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.
Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σ΄όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου