Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Λιβύη: Ο γιος του Καντάφι εγκατέλειψε τη Σύρτη Επανεμφάνιση Καντάφι με ομιλία του σε τηλεοπτικό σταθμό που εδρεύει στη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/

Ο Μουτασίμ Καντάφι, γιος του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εγκατέλειψε τη γενέτειρα του πατέρα του Σύρτη και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατευθύνεται προς το νότο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα.


«Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε για εκείνον είναι ότι έφυγε από τη Σύρτη την περασμένη Κυριακή. Συλλάβαμε έναν από τους μισθοφόρους του Καντάφι και μας το είπε», ανέφερε.
Οι μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, αλλά απωθούνται από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών.
Η μάχη για τη Σύρτη έχει καταστεί το επίκεντρο των προσπαθειών για την εξουδετέρωση των πιο σκληρών υποστηρικτών του Καντάφι, ο οποίος παραμένει άφαντος έξι μήνες μετά την πτώση της Τρίπολης.

Ο ντε φάκτο πρωθυπουργός της Λιβύης Μ. Τζιμπρίλ  έχει υπογραμμίσει ότι η Σύρτη (400 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης) πρέπει να καταληφθεί προτού η μεταβατική ηγεσία ανακηρύξει τη νίκη της επί του καθεστώτος Καντάφι και ορίσει χρονοδιάγραμμα για εκλογές.

Η Σύρτη είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τη δυνατότητα της μεταβατικής ηγεσίας να επικρατήσει έναντι της φυλής του Καντάφι και να την εμποδίσει από ένα αντάρτικο τύπου Ιράκ, που θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση της Λιβύης.

Παρόλο που οι περισσότερες πόλεις που καταλήφθηκαν από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πανηγύρισαν, η Σύρτη είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, γιατί είναι το σπίτι των μελών της φυλής του Μουαμάρ Καντάφι που παραδοσιακά τον στηρίζουν.

«Αυτή η χώρα χτίστηκε γύρω από έναν άνδρα. Εάν εκείνος τελειώσει, τελειώνει η Λιβύη»
δηλώνει ένας κάτοικος που συστήνεται ως αλ-Φατούρι έξω από το σπίτι του στα περίχωρα της Σύρτης.

Στο μεταξύ ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα ότι οι ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου που αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο τον εκδίωξε μαζί με το ΝΑΤΟ, θα έχουν παρόμοια μοίρα με
εκείνον.

«Αν η δύναμη των στόλων δίνει νομιμότητα, τότε οι ηγέτες του Τρίτου Κόσμου (που αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο) ας είναι έτοιμοι» ανέφερε ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, το οποίο εδρεύει στη Συρία.

«Όσοι αναγνωρίζετε αυτό το Συμβούλιο, να είστε έτοιμοι για τη δημιουργία μεταβατικών συμβουλίων τα οποία θα επιβληθούν με τη δύναμη των στόλων για να σας αντικαταστήσουν έναν προς έναν από τώρα και στο εξής» πρόσθεσε ο Μουάμαρ
Καντάφι.

Ο έκπτωτος ηγέτης κάλεσε ακόμη τους Λίβυους να βγουν στους δρόμους, τονίζοντας ότι οι συνθήκες στη Λιβύη είναι «ανυπόφορες»..

«Καλώ το λιβυκό λαό, άνδρες και γυναίκες, να διαδηλώσουν κατά εκατομμύρια ξανά στις πλατείες και στους δρόμους και σε όλες τις πόλεις» σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου