Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Rompuy: Εργαζόμαστε σε πέντε μέτωπα για την εξεύρεση μιας λύσης

Από το capital.gr

Τα πέντε «μέτωπα» επί των οποίων εργάζεται η ευρωζώνη για να τελειοποιήσει την λεπτομερή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ανέπτυξε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της συνόδου των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, ο Herman Van Rompuy.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις ενέργειες εκείνες που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

Σημείωσε ακόμη ότι σήμερα το βράδυ οι ηγέτες συμφώνησαν για τους στόχους και καθόρισαν τη στρατηγική.
«Σε τρεις ημέρες, θα ολοκληρώσουμε. Εν τω μεταξύ, τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα fora, συμπεριλαμβανομένου και του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα στα οποία εργάζεται η ευρωζώνη, το πρώτο είναι να ληφθεί υποχρεωτική δράση από όλες τις κυβερνήσεις που να διασφαλίζει βιώσιμες δημοσιονομικές στρατηγικές και να προστατεύει την ανάπτυξη.


«Αυτό σημαίνει τον πλήρη σεβασμό των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, και μια επίσπευση των δομικών μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ακόμη ότι από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, κάποια μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να πείσουν τους συναδέρφους τους ότι οι χώρες τους εφαρμόζουν πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στις εργασίες για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Χαιρετίζουμε την ψήφιση των νέων μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και την απόφαση του Eurogroup να απελευθερώσει την έκτη δόση. Εργαζόμαστε προς μια λύση με τον ιδιωτικό κλάδο για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα, ως μέρος ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα».

Το τρίτο μέτωπο είναι η δημιουργία μιας επαρκούς προστασίας έναντι στη μετάδοση. Αυτό σημαίνει τη μεγιστοποίηση των πόρων του EFSF χωρίς τη διεύρυνση των εγγυήσεων στις οποίες στηρίζεται το EFSF. Οι μηχανισμοί του Ταμείου θα χρησιμοποιούνται πιο ευέλικτα. «Αρκετές επιλογές εξετάζονται».

Το τέταρτο μέτωπο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, κάτι για το οποίο, όπως αναφέρει ο Herman Van Rompuy, συμφώνησαν όλοι ήδη από σήμερα το απόγευμα. Η συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τελειοποιηθεί στις συναντήσεις της Τετάρτης.

Τέλος, κάνει λόγο για μια καλύτερη διακυβέρνηση και ισχυρότερη ενποίηση στην ευρωζώνη. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό υποδηλώνει την βελτίώση του οργανισμού μας και την ενίσχυση της δημοσιονομικής και οικονομικής εποπτείας. Μεσοπρόθεσμα, σημαίνει ισχυρότερη οικονομική σύγκλιση, πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς ενίσχυσης και βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση».

Σύμφωνα με τον Van Rompuy, «αυτά τα πέντε στοιχεία είναι αλληλένδετα. Τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά αποτελούν μέρος ενός ενιαίου πακέτου. Χρειάζεται ακόμη περαιτέρω δουλειά. Για αυτό και θα λάβει τις αποφάσεις η επερχόμενη σύνοδος της ευρωζώνης».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου