Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 05 Νοε. 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 05 Νοε. 2011
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr 
Οι WahhabesΧτύπησαν οι ΗΠΑ Ανασκουμπώνονται
Μέλος των Wahhabes μιας μικρής αίρεσης ισλαμιστών φονταμενταλιστών ο Mevlid Jasarevic, ο δράστης που επί μισή ώρα την προηγούμενη εβδομάδα πυροβολούσε με ένα Καλάσνικοφ εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο, είναι 23 ετών και είχε επίσης πάνω του και δύο χειροβομβίδες.  Κατάγεται από το Νόβι Παζάρ, που στην πλειοψηφία του κατοικείται από μουσουλμάνους στη νοτιοδυτική Σερβία. Αξίζει να προσέξουμε τη διαδρομή του, από το Νόβι Παζάρ στην Αυστρία για σπουδές και δουλειά όπου καταδικάστηκε και σε τριετή φυλάκιση για κλοπή € 100.000, μετά στο Νόβι Παζάρ και κατάληξη στην Βοσνία (Gornja Maoca). Μια διαδρομή σχεδόν ίδια για τους WAHHABES που σίγουρα την έχουν υπόψη τους οι ειδικοί. Ο ίδιος είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί με άλλους από την αστυνομία στο Νόβι Παζάρ, το Νοέμβριο του 2010 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης δέκα πρέσβεων στην πόλη.
Κατά την επίθεση περίπου 200 εργαζόμενοι, οι μισοί Αμερικανοί, ήταν κλειδωμένοι στην αμερικανική πρεσβεία μέχρι η αστυνομία να συλλάβει τον δράστη και να εξασφαλίσει τους γύρω χώρους. Εκτός από ένα αστυνομικό κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε.

Η συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και των ΗΠΑ στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων σύμφωνα με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς είναι καλή και θα συνεργαστούν επιπλέον στον αγώνα κατά των ουαχαμπιτών στα Βαλκάνια. Κατά την επίσκεψή του στο σερβικό προξενικό γραφείο στο Σικάγο ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η σερβική αστυνομία έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του FBI, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, καθώς και με τις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών. Ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι κατά την προσεχή περίοδο, η σερβική και η αμερικανική αστυνομία θα αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα των ριζοσπαστικού ισλαμικού ουαχαμπιτισμού στα Βαλκάνια.

Άλλη μια ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, γνωστή βέβαια, που απότι φαίνεται θέλει να βγει στο προσκήνιο. Οι στόχοι της δεν μπορούν να καθορισθούν ακόμη με ακρίβεια, σίγουρα όμως αποτελεί μέρος της ισλαμικής τρομοκρατικής αλυσίδας.

Άσκηση  του Σερβικού ΓΕΕΘΑ «Λίβανος 2011″
Πενθήμερη άσκηση με την επωνυμία «Λίβανος 2011″ διοργανώθηκε από το Σέρβικο ΓΕΕΘΑ  για εξάσκηση στο σχεδιασμό στρατηγικών μεταφορών  και την χρήση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων σε ενδεχόμενες πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λίβανο. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του σερβικού ΓΕΕΘΑ και ασκήθηκαν 98 μέλη που προέρχονται από όλες τις οργανικές μονάδες του υπουργείου άμυνας και του ΓΕΕΘΑ. Στόχος της άσκησης ήταν η βελτίωση της ικανότητας συνεργασίας καθώς και η κατάρτιση ενός κοινού μεταξύ των φορέων επιχειρησιακού σχεδίου για την χρησιμοποίηση του, όταν χρειασθεί να αποσταλούν ένοπλες δυνάμεις σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Σημαντική άσκηση συνεργασίας μεταξύ πολιτικών υπηρεσιών και στρατού για μια αποστολή στην οποία συμμετέχουν οι Σερβικές ΕΔ με παρατηρητές.

Η Σερβία Αποκτά την Μεγαλύτερη Εγκατάσταση Αποθήκευσης Πυρηνικών Αποβλήτων στην Ευρώπη
Οι μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση αποβλήτων στην Ευρώπη θα βρίσκεται στη Σερβία, στην περιοχή Vinča, κοντά στο Βελιγράδι. Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της, διαβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση χτίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Αναμένει τώρα μια μόνιμη άδεια για να λειτουργήσει.
Ο Radojica Pešić μέλος της δημόσιας επιχείρησης για την διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Σερβίας, δήλωσε ότι ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης όλων των ραδιενεργών αποβλήτων της Σερβίας κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών.
Η ικανότητα της μονάδας είναι 8500 βαρέλια των 200 λίτρων και 100 δοχεία μεταφοράς.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2007 από το Ινστιτούτο Πυρηνικής της Vinča, αλλά πριν δύο χρόνια συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τη δημόσια επιχείρηση.

Ο Pešić πρόσθεσε ότι η νέα αποθήκευση «θα συμβάλει στην καθιέρωση διεθνών προτύπων που καθορίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας».
Η παλιά αποθήκη στη Vinča θα απενεργοποιηθεί το 2012.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να είσαι χαρούμενος όταν ξέρεις ότι κοντά σου είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων της Ευρώπης, αλλά φυσικά όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις νέες ασφαλείς συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως προβληματίζει η μέχρι τώρα παλαιά αποθήκευση και ο βαθμός μόλυνσης που είχε σημειωθεί, κρίνοντας και από τις οριακές θα λέγαμε συνθήκες στη Σερβία σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ανθρώπινης ζωής. Ας ελπίσουμε η μέχρι τώρα μόλυνση να μην υπήρξε σημαντική.

Περιφερειακή Διάσκεψη Υπουργών Άμυνας στο Κοσσυφοπεδίου χωρίς την Σερβία
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δεν προσκλήθηκε να παραστεί στην περιφερειακή διάσκεψη των υπουργών Άμυνας στο Πετς, στο Κοσσυφοπέδιο. Στη διάσκεψη που φιλοξενείται από το ‘’Υπουργείο’’ των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF), παρέστησαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Άμυνας της Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Κροατίας, Σλοβενίας ​​και Μαυροβουνίου. Στη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί διακήρυξη με την οποία να χαιρετίζεται η βούληση της Πρίστινα να καταστεί μέλος διεθνών αμυντικών οργανισμών και οργανισμών ασφάλειας.

Ο ΄΄Υπουργός΄΄ της KSF Agim Ceku δήλωσε ότι η συνάντηση οργανώθηκε ώστε το Κοσσυφοπέδιο να αρχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και άμυνα, που είναι ένας από τους στόχους της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, δηλ. η συνένωση όλων των περιφερειακών δομών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την άμυνα και την ασφάλεια.

Φυσικά δεν είναι λογικό να αναρωτιόμαστε γιατί δεν κλήθηκε η Σερβία καθόσον δεν θα συμμετείχε σε καμία περίπτωση σε διάσκεψη που εκπροσωπείται σαν ισότιμος συνομιλητής το Κοσσυφοπέδιο. Πέραν αυτού όμως μπορούμε να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι τίμιο να γίνεται μια τέτοια διάσκεψη, χωρίς έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Εκτιμούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο καλό δεν κάνουν και είναι εκ του πονηρού, ειδικά δε όταν προσπαθούν να βάλλουν την KSF από την πίσω πόρτα, να συμμετέχει σε δραστηριότητες που μέχρι τώρα διαχειρίζονται η KFOR- EULEX και Σερβικές ΕΔ. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό στο θέμα καθόσον διαφαίνεται προσπάθεια παγίδευσης του, με δημιουργία τετελεσμένων πριν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η Τουρκία πρέπει να Παραμείνει εκτός των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Σερβίας

«Η Σερβία δεν δέχεται παρεμβάσεις τούρκων αξιωματούχων στα εσωτερικά των δύο ισλαμικών κοινοτήτων στη Σερβία» διεμήνυσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σερβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, κατά τις επαφές του με τούρκους βουλευτές στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Danas, ο κ. Μιτσούνοβιτς ανέφερε ότι εξήγησε στους  τούρκους συναδέλφους του ότι -όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις τους- ένα κοσμικό κράτος δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των θρησκευτικών κοινοτήτων ενός άλλου κοσμικού κράτους και ότι είναι προτιμότερο οι θρησκευτικές κοινότητες να συζητούν τα προβλήματά τους στη βάση του Κανονικού Δικαίου. Βεβαίως,  τόνισε στους συνομιλητές του, «η Σερβία δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία», ενώ τους εξήγησε ότι το Βελιγράδι θα είναι η έδρα της νέας ισλαμικής κοινότητας και όχι το Σαράγεβο, όπως υποδεικνύει η τουρκική πλευρά.

Ήταν καιρός και σε ένα βαθμό αναμενόμενο να φτάσουν εδώ τα πράγματα, δηλαδή στην ωμή επέμβαση των Τούρκων στα εσωτερικά της Σερβίας, θέλοντας να καθορίσουν τις εξελίξεις στις μουσουλμανικές μειονοτικές κοινότητες. Βέβαια ήταν ερώτημα (είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο), εάν στο βωμό κάποιων οικονομικών ευκολιών θα ενέδιδε η Σερβία. Το ερώτημα παραμένει, εάν δηλαδή αυτή η νέα στάση της Σερβίας είναι ελιγμός για διεκδίκηση μεγαλύτερων κερδών ή πραγματικά αποτελεί πατριωτική στροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου