Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου, "υποσχόμενος"΄να φύγει...

Σχόλιο από ΑLEXANDER 153 MΠEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE


Aπό το protothema

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, με την άτυπη προϋπόθεση να προχωρήσει άμεσα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με διευρυμένη κοινοβουλευτική σύνθεση και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

ΝΑΙ 153

ΟΧΙ 145

ΑΠΟΝΤΕΣ 2


Αξίζει να σημειωθεί ότι ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι κυρίες Ευα Καϊλη, Βάσω Παπανδρέου και Χαρά Κεφαλίδου καθώς και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης καθώς θεώρησαν ότι με την ομιλία του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.


Την εμπιστοσύνη της δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη, η οποία όπως έγινε γνωστό επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ λόγω της απουσίας των Μιλένας Αποστολάκη και Ελσας Παπαδημητρίου, 150 ΝΑΙ θα έφταναν για να αποκτήσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση.

Κατά την ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι θα διαπραγματευτεί τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ακόμα και αν χρειαστεί να μην είναι ο ίδιος επικεφαλής. Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι  «θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για τις προθέσεις μου να προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και να συμφωνήσουμε σε στόχους,  χρονοδιαγράμματα, πρόσωπα, σύνθεση ακόμα και τον επικεφαλής».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιδίωκε την διακομματική συνεργασία συνεχώς και πως το ίδιο θα κάνει και τώρα ζητώντας από όλους να κατανοήσουν «την ειλικρίνεια των προθέσεων μου, παιχνίδια δεν παίζω, το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα και τις ευθύνες και η παράδοση της οικογένειας δεν θα επέτρεπε τίποτα διαφορετικό».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το νέο σχήμα ως εξής :

1. Επιβεβαιώνουμε στους εταίρους  ότι αμέσως θα γίνουν όσα πρέπει για την εφαρμογή της συμφωνίας

2. δηλώνουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με παράλληλα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας

3. Η ψήφος είναι εντολή για την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συμφωνίας και κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες εφαρμογής

4. διασφαλίζουμε την εκταμίευση της 6η δόσης

5. άμεσα διαπραγματεύσεις για τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση για να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία με τουλάχιστον 180

6. νομικό πλαίσιο για το PSI για μείωση δημοσίου χρέους.

7. ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες έως τις αρχές του 2012 ώστε να πάρουμε  το νέο δάνειο.»


Πάντως, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης λέγοντας ότι «επί δύο χρόνια πάλεψα μόνος από όλη την ηγεσία του πολιτικού συστήματος, με στήριξη από τις δυνάμεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με στήριξη από τους πολίτες, τους αγώνες και τις προσπάθειες τους, με μια ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, με μια ανεύθυνη και φυγόπονη αντιπολίτευση. Ζήσαμε και πολύ λάσπη γιατί έγιναν και πολλά λάθη, αποκορύφωμα ήταν η 5ετία της ΝΔ. ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Μήπως εγώ διπλασίασα το χρέος, μήπως άφησα έλλειμμα 36 δις ευρώ; Για αυτά τρέχουμε από χώρα σε χώρα, εγώ πρώτος και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εδώ και μήνες, πληρώνουμε τον λογαριασμό χρόνων ανομίας, αδιαφορίας και αδιαφάνειας» και συμπλήρωσε «Μαζεύω επί 24 μήνες όλα αυτά τα σπασμένα. Είμαστε περήφανοι γιατί η χώρα πέτυχε μια συμφωνία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας. Που εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ».

Άσκησε σκληρή κριτική σε όσους τον κατηγορούν λέγοντας ότι «κάποιοι είπαν ότι επλήγη το κύρος του πολιτικού συστήματος από τις δικές μου πρωτοβουλίες, δεν τους είδα να φωνάζουν όταν έμπαιναν τα θεμέλια της κρίσης. Όταν βουλευτές χρηματοδοτούνταν από επιχειρηματίες, κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα, μίλησαν ποτέ και για τις ευθύνες που έχουν και προσωπικά όταν κυβέρνησαν;;» ενώ άφησε σαφείς αιχμές για βουλευτές του κόμματός του που παραιτήθηκαν αναφέροντας «Κάποιοι παραιτούνται, δεν θυμάμαι να παραιτούνταν όταν έσφυζε η Ελλάδα από την οσμή της διαφθοράς. Τότε όλα κυλούσαν όλα ομαλά γιατί τότε υπήρχαν εύκολα δανεικά. Όσα ξέραμε τελείωσαν».

Σημείωσε ότι « Έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά παίρνοντας κόστος και ρίσκο αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας του και άκουγα τα σκολιανά μου, ότι είμαι ανεύθυνος κι επικίνδυνος. Ήθελα να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα. Και ας φοβηθεί το πολιτικό κατεστημένο. Είπα ότι είμαι αντι-εξουσιαστής στην εξουσία και αν δεν παραμείνω στην εξουσία τουλάχιστον θα είμαι αντι-εξουσιαστής».

Ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες σε 6 εβδομάδες ισοδυναμεί με «καταστροφή» και ότι δεν πρέπει να συρθεί η χώρα σε εκλογές, τόνισε πως «Χρειάζεται νηφαλιότητα για το πώς διαχειριζόμαστε μια κυβέρνηση συνεργασίας καθώς μπορεί να τραυματίσει την δημοκρατία. Να πάμε συγκροτημένα και ασχέτως των εξελίξεων να κυβερνιέται και αύριο η χώρα και ελπίζω ότι θα το πετύχουμε το συντομότερο δυνατό».

«Είναι βασικό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας. Προτεραιότητες νέας κυβέρνησης: να προωθηθούν οι αποφάσεις της 27 Οκτωβρίου, χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι φρενίτιδα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα για το θέμα του ονόματος της ΦΥΡΟΜ, να προκηρύξουμε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης» και συμπλήρωσε πως «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι σημαντικό, την διαφάνεια, σπάμε κατεστημένα. Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, της αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, τα κονδύλια της ένωσης» ενώ σημείωσε ότι «Πιστεύω ότι εμείς τα κόμματα που θα συνεργαστούμε δεν αφήσουμε να γίνει μια κυβέρνηση εγγυητής των συμφερόντων και του πλούτου του ελληνικού λαού».

Έστειλε μήνυμα στους ξένους ηγέτες λέγοντας «Λέω και στους ξένους εταίρους να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό γιατί είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Σταθήκαμε όρθιοι. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωμένοι» και στον επίλογο σημείωσε πως «Ζητώ ψήφο για να υπάρξει κυβέρνηση ικανή να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα, ζητώ ψήφο για να κάνουμε άμεσα τις αναγκαίες συζητήσεις για μια κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, η χώρα είναι πάνω από όλους μας και είμαι σίγουρος ότι θα βαδίσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου