Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Τα 6+1 σημεία – «κλειδιά» για να παραμείνουμε στο ευρώ !

Από το protothema

Την ώρα που οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας κορυφώνονταν, τα φλέγοντα θέματα για τη χώρα παραμένουν ανοικτά και επείγοντα!

Με βάση την ατζέντα  που παρουσίασε στο υπουργικό  συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος οι άμεσες, κρίσιμες εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα αφορούν στον «οδικό χάρτη» που πρέπει να καλυφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Συγκεκριμένα:


Εκταμίευση  της 6ης δόσης: Τα 8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου, αν δεν πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των εταίρων της η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής. Είναι δεδομένο πως τα διαθέσιμα του Δημοσίου αρκούν έως τις 10 Δεκεμβρίου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πλέον η δόση αναμένεται για τις 15 Δεκεμβρίου.

Και για να εκταμιευθεί  πρέπει πρώτα το Ecofin, στην συνεδρίασή του της 8ης Νοεμβρίου, να αποφασίσει την απελευθέρωση των πόρων υπό τον όρο ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες στη βάση του Μνημονίου και να έχουν διαπιστωθεί από τους ελεγκτές της Τρόικας. Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει επί τη βάσει της έκθεσης της Τρόικας στις 21 Νοεμβρίου.

Άμεση έναρξη και τάχιστη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα στήριξης (στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου): Στη λήξη των διαπραγματεύσεων η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (τριών πέμπτων).

Κατάθεση (πριν τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του προϋπολογισμού του 2012. Με βάση το Σύνταγμα ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει κατατεθεί έως την άλλη εβδομάδα.

Ολοκλήρωση  της εκτέλεσης  του προϋπολογισμού  του 2011 στο πλαίσιο  της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

Λήψη  όλων των αναγκαίων  μέτρων για την  ασφαλή συμμετοχή  των ελληνικών  τραπεζών και των  ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει  η συμφωνία της  Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό προϋποθέτει την εκταμίευση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως τις αρχές Ιανουαρίου 2012 και ολοκλήρωση της συμφωνίας για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSI.

Kαι τέλος,

Εκταμίευση  της πρώτης δόσης  του νέου προγράμματος για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2012.

Πέραν αυτών «τρέχουν»  και τα δεδομένα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που αφορούν στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση των ΔΕΚΟ, στην υλοποίηση της εφεδρείας με ειδοποίηση των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, υλοποίηση της νέας λίστας φαρμάκων, παρεμβάσεις και εξορθολογισμός της λίστας με τις αναπηρικές συντάξεις και φυσικά άμεση αντίδραση για τα έσοδα που σύμφωνα με πληροφορίες επλήγησαν ΚΑΙ τον Οκτώβριο από τις απεργίες.

Σε διαφορετική  περίπτωση ο στόχος για το έλλειμμα είναι στον αέρα και αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο θα εμπεριέχει περισσότερα μέτρα για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου