Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης


Από τη real



Στη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συμφώνησαν Παπανδρέου - Σαμαράς. Την Δευτέρα οι συναντήσεις για τον καθορισμό του νέου πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης.

10:23 Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας:
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

10:15
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Νέα επικοινωνία του Γ.Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά για τον νέο πρωθυπουργό. Παράλληλα την Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των στελεχών της νέας κυβέρνησης και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

21.55 Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά και αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας.

21.40 Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση.

21.30 Μία ώρα συμπληρώθηκε από τη στιγμή που πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς.

20.35 Στο χώρο βρέθηκε για λίγα λεπτά μόνο το τηλεοπτικό συνεργείο της ΝΕΤ, ώστε να μεταδώσει τις πρώτες εικόνες.

Δείτε τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση



20.30 Λίγο προτού προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι της συνάντησης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς είχαν την ευκαιρία για μία σύντομη συνομιλία.







20.14
Αναχώρησε από τα γραφεία της ΝΔ, στη Λεωφόρο Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς, με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ υπό τον Κάρολο Παπούλια.



Τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τον ίδιο και τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση των τριών μετά το υπουργικό συμβούλιο. "Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Ακολούθησε ένα θρίλερ. Πηγές της Προεδρίας έσπευσαν να αναφέρουν ότι: «Αν τα βρουν μεταξύ τους, εμείς εδώ είμαστε». Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας ενημέρωνε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από την Ηρώδου Αττικού «να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να συμφωνηθεί πρώτα ένα πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα της νέας κυβέρνησης κι όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία μπορούν να συζητηθούν και τα πρόσωπα.

Λίγο πριν, ο κ. Παπανδρέου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί τοποθετήθηκαν όσον αφορά στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από εδώ και στο εξής. Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου» και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει άμεσα με μεγάλες ταχύτητες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σήμερα αύριο, ενώ επισήμανε «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης κι εντολή ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των πολιτικών δυνάμεων». Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης είπε «όχι» σε εκλογές και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε «να μην υπάρχει κενό κυβέρνησης» αλλά και να οριστεί ημερομηνία εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο. Η Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας, σχολίασε: «Αν πάμε τώρα σε εκλογές, μπορεί να εκλέξουμε πρωθυπουργό της δραχμής και η Ελλάδα να διολισθήσει στο δόγμα ‘’ανήκουμε στην Ανατολή’’».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης υπογράμμισε: «Η χώρα έχει πρωθυπουργό και δεν πρέπει να μας κυβερνούν τα ζόμπι του παρελθόντος», ενώ φάνηκε αντίθετος σε παραίτηση του πρωθυπουργού.

Το χρονικό των εξελίξεων



18.45 «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό που θα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό.

18.30 Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο.

17.12 Έξω από τη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, είπε χαρακτηριστικά: "Το γινάτι κινδυνεύει να βγάλει το μάτι. Το μάτι όχι του πείσμονος αλλά της χώρας...".

16.38 Προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπογράμμισε: "Θέλω να πιστεύω ότι η πολυφωνία της ανοησίας έχει σταματήσει. Ο Πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί. Το έχει κάνει μέσα στη Βουλή. Τώρα ζούμε στιγμές τακτικής των δύο κομμάτων" και τόνισε: "Έχω την αίσθηση ότι και στο πρόσωπο έχουν συμφωνήσει και λείπουν μικρές λεπτομέρειες" ενώ ανέφερε ότι αύριο στις 13.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



16.35 "Δεν θα τοποθετηθώ στο τι ζητάει ο κ. Σαμαράς. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό τι δεν πρέπει να γίνει αλλά και τι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει η χώρα μας να μείνει ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα χωρίς πρωθυπουργό και χωρίς κυβέρνηση. Τι πρέπει να γίνει: να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Αυτό να γίνει σήμερα κιόλας" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.



16.31 Ο Σωκράτης Ξυνίδης επισήμανε: "Τα πάντα μπορούν προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άβυσσο".



16.26 Ο Χάρης Καστανίδης, υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: Εύχομαι απο βάθους καρδιάς να επιτύχει το εγχείρημα της εθνικής συνεννόησης γιατί είναι ανάγκη για τη χώρα. Να προσέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί είναι σαν να λέμε εμείς για να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς" και πρόσθεσε: "Θα παραιτηθεί η κυβέρνηση μόλις υπάρξει ένα εθνικό σχήμα".



16.20 Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν έκανε κάποια δήλωση. "Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά", αρκέστηκε μόνο να πει.

Νωρίτερα, συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου που ζήτησε από χθες από τον Υπουργό Υγείας να βρεθούν, ενώ την ώρα της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κύκλους του κ. Λοβέρδου, το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν επί λέξη: «Να του πει κάποια πράγματα που έπρεπε να ξέρει».

16.14 Ψυχραιμία και υπευθυνότητα συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

16.12 "Είμαι βέβαιη ότι ο πολίτικος κόσμος της χώρας θα δείξει την ύστατη αυτή ώρα την εθνική ευθύνη που πρέπει να δείξει" δήλωσε προσερχόμενη η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 "Πηγαδάκι" έχουν σχηματίσει στην είσοδο της Βουλής στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Άγγελος Τόλκας, Παντελής Οικονόμου.

15.40 Προσερχόμενος στη Βουλή, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον της χώρας κι όλα θα γίνουν με τη σειρά που πρέπει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου