Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 06 Νοε. 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 06 Νοε. 2011
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr




Η Ρουμανία δεν πρόκειται να Αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο αλλά με Αντάλλαγμα

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου επανέλαβε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι την θέση της χώρας του, ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ρουμανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, και τη Σλοβακία, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν πιθανή συμμετοχή της Σερβίας στον Πανευρωπαϊκό Αγωγό Πετρελαίου (PEOP) καθώς και στον AGRI, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία περιλαμβάνει ήδη τη Ρουμανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουγγαρία.
Συζήτησαν επίσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή των εγκαταστάσεων άντλησης-αποθήκευσης Derdap 3, την συνεργασία για την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 7 και τη στρατηγική για τον Δούναβη.
Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Βλάχων στην ανατολική Σερβία.


Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι «Στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που προσδιορίζονται ως Βλάχοι, άλλοι ως Ρουμάνοι ενώ υπάρχουν άλλοι που λένε ότι είναι Ρουμάνοι και Βλάχοι και πιστεύουν ότι αυτά τα δύο είναι ένα και το αυτό». Ενώ τόνισε ότι η Σερβία σέβεται το δικαίωμα των πολιτών της να δηλώνουν την ταυτότητά τους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το δίκαιο. «Κατανοούμε τους φίλους της Ρουμανίας όταν ανοίγουν αυτό το θέμα και εκτιμούμε το ότι ο κ. Μπασέσκου το κάνει με ένα φανερό και δίκαιο τρόπο». Τόνισε δε ότι η Σερβία έχει το πιο ευέλικτο μοντέλο προστασίας των μειονοτικών εθνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και έχει πάρει υψηλή βαθμολογία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτόν τον τομέα.
Ο Μπασέσκου από την πλευρά του σημείωσε ότι το Βουκουρέστι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος, ότι ένα μέρος των Βλάχων προσδιορίζονται ως Ρουμάνοι, ενώ ένα άλλο μέρος δεν το δέχεται. ΄΄Εμείς δεν επιβάλλουμε ταυτότητα σε κανέναν. Είναι σαφές ότι εκείνοι που είναι ρουμανικής καταγωγής έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την κουλτούρα και τη γλώσσα τους και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό». Τέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της διαδικασίας της επικύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA) μεταξύ ΕΕ και Σερβίας στο ρουμανικό κοινοβούλιο με το λεγόμενο ζήτημα των Βλάχων.

Εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, όπου είδαμε την αποφασιστικότητα της Ρουμανίας να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με ένα όμως μικρό αντάλλαγμα. Βρήκε λοιπόν την κατάλληλη ευκαιρία ο Ρουμάνος πρόεδρος  να φέρει στην επιφάνεια την Ρουμανική μειονότητα καθώς και αυτή των Βλάχων στη Σερβία, με ένα αναμφισβήτητα πολύ ευγενικό και διπλωματικό τρόπο.  Άλλος ένας μπελάς για την Σερβία ή απλώς τυπική αναφορά ; ότι και να είναι συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία

Συνάντηση με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς είχε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν, Σαχίν Μουσταφάγιεφ, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές προώθησης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διακυβερνητικής επιτροπής για το διμερές Εμπόριο και την Οικονομική Συνεργασία, σημειώνεται πρόοδος στις σχέσεις Σερβίας – Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες διέπονται από το σεβασμό των αρχών για αμοιβαία κατανόηση, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς και ο κ. Μουσταφάγιεφ  υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας και κήρυξαν τη έναρξη εργασιών επιχειρηματικού φόρουμ, με τη συμμετοχή 200 επιχειρήσεων από τη Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πολύ σημαντική συνεργασία των δύο χωρών που συνεχίζεται σταθερά με αμοιβαία οφέλη ειδικά στον ενεργειακό τομέα, βάζοντας τη Σερβία σε κεντρικό ρόλο διακομιστή.


Η Σερβία Επιθυμεί να Αγοράσει το 20% του ΟΤΕ στην TELEKOMSRBIJA

Την πρόθεση του σερβικού κράτους να αγοράσει τις μετοχές του ΟΤΕ, που συμμετέχει με 20% στην Telekom Srbija, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Νεμπόισα Τσίριτς. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για τη διάθεση μετοχών της Telekom σε σέρβους πολίτες και σε πρώην και νυν εργαζόμενους της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου