Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Δεν είναι αρκετό το «κούρεμα» 50%

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή από το real.gr


Νέα δεδομένα θέτει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% μπορεί να μην είναι αρκετό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα στελέχη τουταμείουθεωρούν ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων(PSI) το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις για το PSI, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του αυτή, η οποία βασίζεται στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και στην ύφεση που βαθαίνει.

Το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται είτε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη.

Στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι εάν το «κούρεμα» 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε αποκαλύψει η Real News, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη για την ελληνική υπόθεση Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου τα στελέχη του ΔΝΤ αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό το σχέδιο για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Συνόδου, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσει η διαγραφή του 80% του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου