Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου!


Τρεις στους τέσσερις δήμους των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να διεξάγουν δημοψήφισμα στις αρχές του 2012 με το ερώτημα της αναγνώρισης ή μη της αλβανικής «κυβέρνησης» στην Πρίστινα, ώστε εάν λάβουν το «πράσινο φως» από τους πολίτες να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση του Βελιγραδίου!
Υπάρχουν βέβαια και δήμαρχοι που δεν συμφωνούν, με το επιχείρημα ότι το σερβικό Σύνταγμα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας, άρα δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Με τους δημάρχους αυτούς συντάσσεται και το Βελιγράδι, προειδοποιώντας τους συμπατριώτες τους ότι θα επηρεαστούν οι συνομιλίες με την Πρίστινα, το οποίο με τη σειρά του θα καταστρέψει τις προοπτικές έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και πρόκειται για κίνηση τακτικισμού από σερβικής πλευράς, οι Σέρβοι έχουν προβεί σε κινήσεις μερικής αποκατάστασης των σχέσεων με τους Αλβανούς, συνομολογώντας συμφωνίες που αφορούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων, τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα πανεπιστημιακά πτυχία. Αυτές οι ενέργειες βέβαια, έχουν προκαλέσει την οργή των Σέρβων που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, αφού θεωρούν ότι ισοδυναμούν με de facto αναγνώριση της «κυβέρνησης» της Πρίστινα.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου