Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απανωτά «ηλεκτροσόκ» από τη ΔΕΗ Με αυξήσεις χωρίς προηγούμενο στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες από το 2013.

Απανωτά «ηλεκτροσόκ» από τη ΔΕΗ
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που περιέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να έχουν απελευθερωθεί οι αυξήσεις μέχρι το 2013 και σταδιακά να έχουν προσαρμοσθεί με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ψαλίδα ανάμεσα στα οικιακά τιμολόγια και το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο χαρακτηρίζεται «ανεξέλεγκτο», υπολογίζεται σε 20%. Μόνο φέτος, οι αυξήσεις της ΔΕΗ στην υψηλή και τη μέση τάση έφτασαν το 10% και το 15% αντίστοιχα, αυξήσεις που αφορούν στην ηλεκτροδότηση σούπερ μάρκετ, βιοτεχνιών και βιομηχανιών κ.α. Η μέση αύξηση για το 2012 ήταν 9,2%.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου εξετάζονται δύο σενάρια για την απελευθέρωση και την προσαρμογή των τιμολογίων. Η προσαρμογή είτε θα γίνει χρονικά, για παράδειγμα μέσα σε δύο εξάμηνα, είτε αναλόγως με το προφίλ και την κατηγορία κάθε καταναλωτή, δηλαδή πρώτα για τους επαγγελματικούς και μετά για τους οικιακού καταναλωτές. Πάντως, δεν αποκλείεται τελικά το πλαίσιο προσαρμογής να το ορίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση το μηχανισμό που έχει προτείνει για αναθεώρηση ανά εξάμηνο του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανάλογα με τη μεταβολή των τιμών καυσίμων.
Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τους ευάλωτους καταναλωτές. Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν πιθανώς και άλλες κατηγορίες εκτός από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Δρομολογούνται οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ
Όσον αφορά στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, βάσει του Μνημονίου, μετά το Πάσχα αναμένεται να εκδοθεί από την Κομισιόν η τελική απόφαση για τη διάθεση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Σχετικά με την αποκρατικοποίηση, εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη πώληση λιγνιτικών-υδροηλεκτρικών μονάδων και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα. Η επιλογή της πώλησης ποσοστού της εταιρείας φαίνεται να απομακρύνεται, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο.


ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου