Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κύπρος:Σάλος για την εκμετάλλευση της βουλευτικής ασυλίας

Λευκωσία: Καλά κρατεί ο σάλος που έχει ξεσπάσει για την εκμετάλλευση της βουλευτικής ασυλίας με αφορμή την απονομή χάριτος για τροχαίες παραβάσεις στον τέως βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος θεωρεί αναπόφευκτη την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον τέως βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, στον οποίο είχαν επιβληθεί ποινές για τροχαίες παραβάσεις ενόσω ήταν μέλος της Βουλής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον βουλευτή έπρεπε να είχε ζητηθεί άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάτι το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε.


Επεσήμανε επίσης ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος δεν είναι θεμελιώδες και μπορεί να τροποποιηθεί με πλειοψηφία 2/3 από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα ο Αλέκος Μαρκίδης τάχθηκε υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων βουλευτών παρανομούν για να μπορούν να κρίνονται από την κοινή γνώμη.

Αλλαγές στην ασυλία των βουλευτών θα προωθήσει ο Γ.Ομήρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα θέσει θέμα συνταγματικών τροποποιήσεων για το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών σε σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατό να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές στη σχετική πρόνοια του Συντάγματος ως προς το εύρος της ασυλίας των βουλευτών με στόχο την προστασία τους από διώξεις.

Διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως η ασυλία των βουλευτών και υπέδειξε ότι ανάλογες πρόνοιες υπάρχουν σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να οχυρώνονται πίσω από την ασυλία και να παρανομούν.

Επανεξέταση των όρων βουλευτικής ασυλίας ζητεί ο ΔΗΣΥ


Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση των όρων της βουλευτικής ασυλίας, ούτως ώστε αυτοί να συνάδουν με τα όσα σήμερα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με το ευρύτερο θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι η βουλευτική ασυλία είναι ένας θεσμός που τυγχάνει εφαρμογής σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες και σκοπό έχει την προστασία των βουλευτών από την κρατική αυθαιρεσία ή τις εξωτερικές πιέσεις και τη διασφάλιση του ανεξάρτητου χαρακτήρα της άσκησης των καθηκόντων τους.

«Παρά ταύτα, και με βάση τα όσα ισχύουν σε σύγχρονες δημοκρατίες, θεωρώ επιβεβλημένη την επανεξέταση των όρων της βουλευτικής ασυλίας, ούτως ώστε αυτοί να συνάδουν με τα όσα σήμερα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει αλλαγή του Συντάγματος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου