Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

"Περικυκλωμένο" το Ιράν από τους Αμερικανούς!Δείτε το χάρτη

"Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να περικυκλώνουν το Ιράν, παρόλο που η αμερικανική απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ στο τέλος του 2011 άλλαξε την περιφερειακή ισορροπία προς όφελος του Ιράν.

Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μειώσει τα στρατεύματα τους σε πολλά μέρη του πλανήτη λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό τους η διεθνή παρουσία τους παραμένει μεγάλη.
Ο Mehran Kamrava, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών στη Σχολή Εξωτερικής Πολιτικής στο Κατάρ του Πανεπιστημίου Georgetown, υποστηρίζει ότι υπήρχαν τρεις λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ ζήτησε μια παρουσία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή:

"Η εξασφάλιση πετρελαικών πόρων, η εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ και η καταπολέμηση απειλών κατά των αμερικανικών συμφερόντων» ήταν οι πρώτες προτεραιότητες της αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από την πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, τονίζει ο Kamrava.
Δεδομένου ότι η ένταση με το Ιράν κλιμακώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου,έχει κυκλοφορήσει ένας χάρτης υποτιθέμενων αμερικανικών βάσεων στην περιοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο παραπάνω χάρτης αντανακλά τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, επίσημα αναγνωρισμένες είτε από τον στρατό των ΗΠΑ, είτε απο τα ΜΜΕ ή απο πληροφορίες της Παγκόσμιας Ασφάλειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της CENTCOM στο Al Jazeera, υπάρχουν περίπου 125.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιφέρεια του Ιράν: 90.000 στρατιώτες εντός και εκτός Αφγανιστάν, περίπου 20.000 στρατιώτες πεζικού στην Ανατολική περιοχή και 15-20.000 σε πολεμικά πλοία.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν 40.000 στρατεύματα στην περιοχή του Κόλπου μετά την αποχώρηση από το Ιράκ. Αλλά ο ακριβής αριθμός, θέση και η αποστολή αυτών των δυνάμεων είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί."

Al Jazzera

ΠΗΓΗ onalert.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου