Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σαμαράς Βενιζέλος συμφώνησαν, θέτει όρους ο Κουβέλης

Μια μεγάλη περιπέτεια για την πολιτική ζωή της χώρας, που σφραγίστηκε με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την ακυβερνησία του τελευταίου διμήνου, φαίνεται ότι μπορεί να τελειώσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης, αν και παρουσιάζονται κάποιες δυστοκίες και καθυστερήσεις, που σχετίζονται με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία εμφανίζεται τριχοτομημένη κατά την έναρξη των διερευνητικών εντολών.


Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αν και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, είναι πλέον πιθανότερη από κάθε άλλη φορά, με δεδομένη τη διάθεση για συγκλίσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το στοιχείο, που περιπλέκει την κατάσταση είναι το εάν θα συμμετάσχει τελικά στο σχήμα η Δημοκρατική Αριστερά, στο εσωτερικό της οποίας εκδηλώνονται τρεις τάσεις: Ναι υπό προϋποθέσεις, που είναι η άποψη του Φώτη Κουβέλη, «Ναι χωρίς όρους» και «Όχι χωρίς άλλη συζήτηση».

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κύρια προϋπόθεση τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε όλα τα άλλα δεν ανακύπτει κάποιο σοβαρό εμπόδιο, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σοβαρό πρόβλημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Παρότι υπάρχει έντονη διαφωνία πολλών βουλευτών – κυρίως της νεότερης γενιάς –για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να αποδέχεται την εξέλιξη αυτή και να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης ο νικητής των εκλογών. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις να προταθεί ο Σταύρος Δήμας ως μία λύση ευρύτερης αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού, όμως δεν έχει φτάσει η συζήτηση σε τέτοιο σημείο. Παρακάμπτεται επίσης και η επιφύλαξη, που εξέφραζαν κάποιοι στην Ιπποκράτους για τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον ορισμένα έμπειρα και προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος θα αναλάβουν υπουργεία.  

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου