Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

«Δεν δίνω λευκή επιταγή» Οι επτά όροι του Κουβέλη


«Η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει λευκή εξουσιοδότηση» ξεκαθάρισε ο κ. Φώτης Κουβέλης προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ζητώντας σχηματισμό κυβέρνησης «προοδευτικού χαρακτήρα» στην βάση «συγκεκριμένων προγραμματικών δηλώσεων».

Ο κ. Κουβέλης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Σαμαρά στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, οριοθέτησε την στάση που θα κρατήσει στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι ζητά σχηματισμό κυβέρνησης συγκεκριμένου σκοπού που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, έργου με μέτρα ανακούφισης και προσώπων που θα την συγκροτούν.

Ειδικότερα, στην δήλωσή του μετα την πρώτη επαφή που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας» εξηγώντας ότι «οι θέσεις πρέπει να αφορούν στην εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση από τους απεχθείς όρους του Μνημονίου».

Συγκεκριμένα, εξειδίκευσε πως η προγραμματική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει :
·        Κάθαρση του πολιτικού συστήματος
·        Σταδιακή αποδέσμευση στο μνημόνιο
·        Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
·        Αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου
·        Μεταναστευτική πολιτική
·        Υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους
·        Εξωτερική πολιτική

Πέραν αυτών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε και ζήτημα στελέχωσης του κυβερνητικου σχήματος σημειώνοντας ότι  «στον βαθμό που μπορεί να γίνει προοδευτική κυβέρνηση, να εξασφαλιστεί σύμπτωση και για τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν».

Τέλος εξήγησε ότι «απομένει τις επόμενες ώρες να υπάρξει σαφής τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων αναφορικά με την πρότασή μας» ενώ δημιούργησε αίσθηση ότι ο κ. Κουβέλης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα».

Υπο αυτά τα δεδομένα την Τρίτη, ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα επικοινωνία  Σαμαρά – Κουβέλη.


Ο κ. Κουβέλης τόνισε, ακόμη, ότι «θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλιστεί συναίνεση και στα πρόσωπα που θα συγκροτούν αυτή την κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας πως το «αν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί κυρίως από το περιερχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα έχει την Τετάρτη, συνάντηση στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου