Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Oμπάμα: «Θετικό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών»

«Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια θετική προοπτική για την επίλυση της κρίσης». Με τη δήλωση αυτή χαιρέτισε τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα από το Λος Κάμπος του Μεξικό, όπου συνεδριάζει η ομάδα των Είκοσι ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η διασφάλιση της συνοχής της Ευρωζώνης.


Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήρθε ως επιστέγασμα ανάλογων δηλώσεων «ανακούφισης» τις οποίες προκάλεσε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώσεις από οικονομικούς αναλυτές, μεγάλους οίκους αλλά και πολιτικούς παράγοντες.

Ρομπάι: Τα μέλη της Ευρωζώνης είναι περισσότερο αποφασισμένα μετά την επιλογή που έκανε ο ελληνικός λαός

"Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μετά την επιλογή του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη" ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters o Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Los Cabos του Μεξικό.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι η νέα κυβέρνηση θα οικειοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο δεσμεύτηκαν οι ελληνικές αρχές" πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι.

Την πιο θετική αποτίμηση του αποτελέσματος δημοσιοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch που τονίζει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Ο οίκος εκτιμά παράλληλα ότι μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αποδέχεται το πρόγραμμα προσαρμογής αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 28 και 20 Ιουνίου. 

Eνώ και η Morgan Stanley χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ως δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο οίκος σχολιάζει πως εάν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως επιτρέψουν κάποια ήπια αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής που πιθανότατα θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των επίσημων δανείων. «Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου από την ευρωζώνη», καταλήγει η Morgan Stanley.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και των προοπτικών (outlook) της Ελλάδας (CCC/σταθερό/C) δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Standard & Poor΄s.
Όπως σημειώνει ο οίκος στόχος των κομμάτων που θα σχηματίσουν πιθανότατα τη νέα κυβέρνηση θα είναι η τροποποίηση του δανειακού προγράμματος.

Η S&P αναμένει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με την τρόικα, ωστόσο θεωρεί πως η προθυμία της τελευταίας περιορίζεται από τη διαφωνία ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ο οίκος αναμένει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας. Συμπληρώνει δε πως αν και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βραχυπρόθεσμα μειώνεται, η πιθανότητα να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη μεσομακροπρόθεσμα βρίσκεται στο 33%.

Χρονικά πάντως είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δημοσιευμάτων του γερμανικού περιοδικού Spiegel και των New York Times, που αποκάλυψαν σχέδια των Ευρωπαίων για άμεσες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της Ευρωζώνης και κυρίως για την υιοθέτηση light ευρωομολόγων, για τα μελλοντικά χρέη των κρατών-μελών

Σε επίπεδο δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, πλην των αρχικών χθεσινοβραδινών των εκπροσώπων της Κομισιόν και του Eurogroup, νωρίτερα σήμερα τοποθετήθηκαν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι. και Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο μεν Έβαλντ Νοβότνι ζήτησε την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, προκειμένου να εξακριβωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας και να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ενώ ο Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε πως μια ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής προϋποθέτει επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια, για την οποία πρέπει να υπάρξει «ειλικρινής διάλογος» με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε πάντως πως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι θετικό για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο δρόμος για τη νέα κυβέρνηση παραμένει δύσβατος και πως χρειάζεται μια αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, προτού μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε παράταση των στόχων του ελληνικού προγράμματος.

Επί του συγκεκριμένου θέματος και η αμερικανική WSJ γράφει πως απαιτούνται 16 δισ. για διετή παράταση του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει επέκταση του προγράμματος προσαρμογής, αίτημα θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε συνάντηση του Ευrogroup την Πέμπτη και θα εξεταστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 28 με 29 Ιουνίου. Αλλά οι υπολογισμοί της WSJ ανεβάζουν το κόστος χρηματοδότησης μιας τέτοιας επέκτασης στα 16 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα υπάρχουν και φωνές που επιμένουν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ελληνικής κάλπης η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι αναπόφευκτη.

Στις τάξεις αυτών που συνεχίζουν να διακινούν τέτοια σενάρια περιλαμβάνεται το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, που σε σημερινό άρθρο στην ιστοσελίδα του επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ψήφισαν το κόμμα που είναι υπέρ των οικονομιών μέτρων σταθερότητας,  τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η Τρόικα στη Ελλάδα ‘παραλύει’ ότι έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία». , αλλά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε ανάλυσή του στην εφημερίδα New York Times, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου  δεν διευθέτησαν τίποτε απολύτως και ότι η κυβέρνηση συνασπισμού κατάφερε, ίσως, να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο οι Έλληνες δεν μπορούν να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση χρέους από μόνοι τους. 
 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου