Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Διπλωματικό επεισόδιο μικρής εμβέλειας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

Μικρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λιβάνου...
και Ισραήλ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του ενεργειακού Φόρουμ, που διοργάνωσε η εταιρεία Gulf Intelligence.
Το επεισόδιο προέκυψε κατά την άφιξη του προέδρου Χριστόφια στο Φόρουμ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου Γκεμπράν Μπαζίλ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Χριστόφια ζήτησε να μην επιτραπεί στον πρέσβη του Ισραήλ να είναι παρών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ αντιλήφθηκε την αντίδραση του αξιωματούχου του Λιβάνου και αφού συζήτησε για περίπου 20 λεπτά, σε ήπιους τόνους με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αποχώρησε οικειοθελώς από το Φόρουμ.

Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος ήταν παρών στο Φόρουμ, τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ευθύνεται για το επεισόδιο, καθώς ήταν προσκεκλημένη και δεν είχε καμία σχέση με τη διοργάνωση του Φόρουμ.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από τη Βουλή του Λιβάνου να επικυρώσει την συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου - Λιβάνου.
Η μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η σοφή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Πρόκειται, είπε, για πολυέξοδη πρόκληση, αλλά είναι και προϋπόθεση για να μεταφερθεί στην Κύπρο και στην Ευρώπη αέριο από το οικόπεδο 12.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, αν απέσυρε τα στρατεύματά της και αν βοηθούσε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τότε η Κύπρος θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ανέφερε ωστόσο, ότι οι Τούρκοι επίσημοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι να δώσει η χώρα το χέρι της για να υπάρξει ειρήνη, συνεργασία και φιλία μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Θέμα του συνεδρίου ήταν «Το μέλλον της Κύπρου ως παραγωγού ενέργειας».
ΠΗΓΗ 24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου