Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Νέες πιέσεις στη Wall με φόντο την αβεβαιότητα για την Ευρωζώνη

Dow12.502,66-138,12 -1,09%  



  Nasdaq2.836,16-56,26 -1,95%  

Η Wall Street χθες
Δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις βαριές απώλειες οι δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά σχεδόν 2% σε κλίμα απαισιοδοξίας και χαμηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα της επικείμενης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη με την Ισπανία και την Κύπρο να εντάσσονται σήμερα στην ομάδα των χωρών που έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια συνεχίζει να αποτελεί εστία έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για τους επενδυτές την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι και ανέτοιμοι να παρουσιάσουν μια συνολική απάντηση.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών καλώντας σήμερα του Ευρωπαίους ηγέτες να δημιουργήσουν ένα ταμείο που θα αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Ο Soros προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενη αποτυχία των ηγετών στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής να παρουσιάσουν ισχυρά μέτρα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ.

Η ισπανική κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα και επίσημα το αίτημα της προς τις ευρωπαϊκές αρχές για την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας. Η κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένου νούμερο για τις ισπανικές τράπεζες πέρα από το μέγιστο ποσό των 100 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης θα υπογραφεί μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και η Κύπρος υποβάλλοντας αίτημα για την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Fitch Ratings για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε BB+ από BBB- διατηρώντας το αρνητικό outlook.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 138,10 μονάδες (-1,09%) κλείνοντας στις 12.502,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 56,20 μονάδων (-1,95%) και έκλεισε στις 2.836,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 21,30 μονάδων (-1,60%) κλείνοντας στις 1.313,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόνο η Wal-Mart Stores ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε ανοδικό έδαφος κλείνοντας στα 68,18 δολ. με άνοδο 0,88 δολ. ή σε ποσοστό 1,31%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-4,28%), η Hewlett-Packard (-4,05%) και η Intel (-3,29%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,2 δολ. ή σε ποσοστό 11,17% και έκλεισε στα 1,59 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας  πτώση κατέγραψε το Μάιο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ καθώς η παραγωγή υποχώρησε και πάλι.

Ειδικότερα, ο δείκτης Εθνικής Δραστηριότητας που καταρτίζει η Federal Reserve Bank of Chicago μειώθηκε στο -0,45 από 0,08 τον Απρίλιο με τον πιο αντιπροσωπευτικό κινητό μέσο όρο τριών μηνών να μειώνεται στο -0,34. Ο σχετικός με την παραγωγή δείκτης μειώθηκε στο -0,20 από 0,42.

Οι δείκτες κατανάλωσης και στέγασης εμφάνισαν μικρή μεταβολή στο -0,25, ενώ η επίδραση των στοιχείων για την απασχόληση, των πωλήσεων, των παραγγελιών, και των αποθεμάτων ήταν ουδέτερη.

Θετικά ήταν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά κατοικίας με τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών να σημειώνουν άλμα το Μάιο σκαρφαλώνοντας σε υψηλό άνω των δύο ετών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 7,6% από τον Απρίλιο για να διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 369.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Το μέγεθος του Μαΐου ήταν το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2010, ενώ σε ετήσια βάση οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 20%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις πωλήσεις στο ετήσιο μέγεθος των 346.000 με άνοδο 3,3% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές για τις νέες κατοικίες, στο μεταξύ, σημείωσαν άνοδο 5,6% το Μάιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα234.500 δολ.
 


Πηγή:www.capital.gr
 ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου