Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Τραπεζική άνοδος στην Wall, κέρδη στην εβδομάδα ο Nasdaq

Dow12.640,7867,21 0,53%  



  Nasdaq2.892,4233,33 1,17%  

H Wall Street χθες
Κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ανέκαμψε από τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης ημέρας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες καθώς ο οίκος Moody΄s μετά το κλείσιμο της Πέμπτης προχώρησε στην υποβάθμιση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με παγκόσμια δραστηριότητα από μία έως τρεις βαθμίδες  επικαλούμενος τη σημαντική τους έκθεση στην μεταβλητότητα και τον κίνδυνο συσσώρευσης σημαντικών ζημιών.

Στις τράπεζες που υποβαθμίστηκαν συμπεριλαμβάνονται οι JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs. Ωστόσο, οι μετοχές τους κινούνται ανοδικά καθώς η κίνηση του οίκου ήταν αναμενόμενη καθώς είχε τοποθετήσεις τις αξιολογήσεις  υπό παρακολούθηση (CWN) με αρνητικό outlook πριν από αρκετούς μήνες.

Στα κέρδη, σύμφωνα με traders, συνέβαλε και η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να διευρύνει την κατηγορία των τίτλων που δέχεται ως εγγύηση από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε αντάλλαγμα για τα δάνειά της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 67,21 μονάδες (0,53%) κλείνοντας στις 12.640,78 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 33,33 μονάδων (1,17%) και έκλεισε στις 2892.40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,51 μονάδων (0,72%) κλείνοντας στις 1.335,02 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow υποχώρησε 1%, ο S&P 500 έχασε 0,6%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,7%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα $30,7,26 με άνοδο 0,57 δολ. ή σε ποσοστό 1,87%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 1,85% και κλείσιμο στα $40,18 και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα $36,1 με άνοδο 1,66%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,03 ή σε ποσοστό 1,7% και έκλεισε στα 1,79 δολ.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Richmond, Jeffrey Lacker, δήλωσε πως νέα μέτρα στήριξης από την Federal Reserve δεν αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την οικονομία χωρίς να δημιουργήσουν και τον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού. Ωστόσο, εφόσον υποχωρήσει ο πληθωρισμός, περαιτέρω δράση από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη, πρόσθεσε ο Lacker. Αναγνωρίζει πάντως ότι το outlook για την οικονομική ανάπτυξη έχει "ξεκάθαρα αποδυναμωθεί" το τελευταίο διάστημα. Αφήνει ωστόσο ένα περιθώριο για μελλοντικές παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι αν και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Fed, περαιτέρω δράση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρήσει σημαντικά.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, μιλώντας στο Bloomberg TV, έκανε λόγο για αρκετά μεγάλα εμπόδια στην κατεύθυνση ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed. Ο Bullard, ο οποίος δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε ότι "ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν αποτελεσματικός, αλλά θα αναλαμβάναμε περισσότερο ρίσκο στον ισολογισμό μας και θα προχωρούσαμε πιο βαθιά σε αχαρτογράφητη περιοχή". Αυτή την περίοδο "έχουμε μια πιο αδύναμη οικονομία, αλλά συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη 2% για το μέλλον", πρόσθεσε, αν και προειδοποίησε ότι διατηρούνται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες.

Από το χώρο των επιχειρήσεων η πετρελαϊκή εταιρεία Harvest Natural Resources θα προχωρήσει στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βενεζουέλα στην κρατική εταιρεία της Ινδονησίας PT Pertamina έναντι 725 εκατ. δολ. Η μετοχή της Harvest σημείωσε άλμα 86,27% στα 9,09 δολ.
Στην Ευρώπη να χρηματιστήρια, αγνοώντας τη συμφωνία στη Ρώμη για την προώθηση μέτρων ανάπτυξης, κατέγραψαν απώλειες καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εμπιστοσύνη στη Γερμανία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων. Ειδικότερα, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο στις 105,3 μονάδες από 106,9 μονάδες το Μάιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από το Μάρτιο του 2010. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 105,6 μονάδες.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου