Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σκληρό πρέσινγκ από τον Σόιμπλε

«Επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς» απαιτούνται για την Ελλάδα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνδέει τις επόμενες αποφάσεις με την έκθεση που θα ετοιμάσει η τρόικα. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα «εξαιρετική περίπτωση», ενώ διευκρινίζει ότι «το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί και οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν».

Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε επιτυχημένο «κούρεμα» χρέους, ενώ αποφασίστηκε και δεύτερο πρόγραμμα για τη χώρα, τονίζει ο κ. Σόιμπλε, στην συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην εφημερίδα «Reinische Post» και διευκρινίζει ότι η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει σε ποιο βαθμό η Αθήνα προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.


«Τότε θα πρέπει να λάβουν (ενν. οι Έλληνες) και να λάβουμε μια απόφαση», προσθέτει, καθώς, όπως λέει, το ζητούμενο είναι «να συνεχιστεί ο δρόμος, ο οποίος θα προσφέρει στην Ελλάδα, στο ορατό μέλλον, καλές πιθανότητες για να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς».

«Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από αυτό. Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί. Οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν», επαναλαμβάνει ο κ. Σόιμπλε και παραπέμπει στην έκθεση που ετοιμάζει η τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή «καμιά ευθύνη χωρίς έλεγχο» και, αναφερόμενος στη δήλωση που φέρεται να έκανε η καγκελάριος πριν από λίγες εβδομάδες ότι «όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα», τονίζει: «Όσο δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Υπό αυτή την έννοια ούτε εγώ θα ήθελα να δω ευρωομόλογα στη ζωή μου».

ΠΗΓΗ   real.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου