Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Δήλωση του πρεσβευτή της Ρωσίας στο Παρίσι Ο Άσαντ έτοιμος να φύγει "πολιτισμένα"

Έτοιμος να εγκαταλείψει τη Συρία φαίνεται ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Αλ ΑΣαντ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Παρίσι επισημαίνοντας πως «θα το κάνει με πολιτισμένο τρόπο».

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Παρίσι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να φύγει «πολιτισμένα» από την Συρία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ, στην ίδια συνέντευξή του πρόσθεσε ότι ο Άσαντ δέχεται να αποχωρήσει από την εξουσία αλλά θα το κάνει με μεθοδικό τρόπο.

Αυτή την ώρα, δεν είναι σαφές αν η δήλωση αυτή του πρεσβευτή της Ρωσίας στο Παρίσι έχει γίνει σε συνεννόηση με το καθεστώς της Δαμασκού και ανοίγει τον δρόμο για αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την προεδρία της Συρίας ή πρόκειται για διπλωματική πίεση προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Άσαντ να παραιτηθεί.

Εάν πρόκειται για «παρότρυνση» της ρωσικής πλευράς προς τον πρόεδρο της Συρίας να εγκαταλείψει την εξουσία, αυτό θα αποδειχθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, Σύροι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι φήμες ότι η σύζυγος του Σύρου προέδρου έχει ήδη βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριγιάντ Χαντάντ διέψευσε την είδηση υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες ότι η κυρία Άσμα αλ Άσαντ βρίσκεται ήδη σε ρωσικό έδαφος είναι εντελώς εσφαλμένες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, προσθέτοντας ότι είναι ενήμερος περί κάποιου σχεδίου ο Άσαντ να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα. 

Στο μεταξύ, η μητέρα και η χήρα αδερφή του Σύρου προέδρου μετέβησαν από χτες το βράδυ με ιδιωτικό τζετ στην επαρχία της Λατάκια. Την είδηση μετέδωσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος όπως δήλωσε, έχει τους πληροφοριοδότες του που έχουν επιφορτιστεί να ελέγχουν τις κινήσεις των μελών της προεδρικής οικογένειας. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ένα απόρρητο έγγραφο στα βρετανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Δύση αλλά και την αντιπολίτευση της Συρίας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην κρίση της Συρίας μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. 


Εντωμεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά του ο στρατηγός Χισάμ Ιχτιάρ, επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας.

Ο Ιχτιάρ είχε υποβληθεί σε επέμβαση μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε συνάντηση υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας στη Δαμασκό όπου τρία  υψηλόβαθμα στελέχη του Σύρου προέδρουν Μπασάρ αλ ΑΣαντ, έχασαν την ζωή τους.

Με το θάνατο του Ιχτιάρ, το καθεστώς Ασαντ εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένο αφού έχει ήδη απολέσει τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.  

Επρόκειτο για τον άνθρωπο- κλειδί στην επιχείρηση καταστολής που διεξάγει το καθεστώς κατά της εξέγερσης που ξέσπασε το Μάρτιο του 2011.

Από τις 23 Μαΐου του 2011 το όνομα του Ιχτιάρ συγκαταλέγονταν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την Ε.Ε.

Στις 20 Μαΐου είχε ήδη γίνει στόχος μαζί με άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μίας απόπειρας δηλητηρίασης. 

Ένας εργαζόμενος σε υπηρεσίας παράδοσης φαγητών κατ΄ οίκον έριξε υδράργυρο σε δύο φαγητά που είχαν παραγγείλει οι αξιωματούχοι αυτοί για να γευματίσουν και στη συνέχεια διέφυγε.
 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου