Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί το... Δικαστήριο

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνιστούν «προστασία έναντι της κρίσης. Η καθυστέρηση στην έναρξη της εφαρμογής τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές με απρόβλεπτες συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της γερμανικής κυβέρνησης ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, το οποίο άρχισε νωρίτερα σήμερα στην Καρλσρούη την εξέταση των προσφυγών εναντίον των αποφάσεων που έλαβε σχετικά το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 29 Ιουνίου.


Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε το Δικαστήριο για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην αναχρηματοδότηση των κρατών της Ευρωζώνης, εάν ο μηχανισμός δεν τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως ώστε να καταδειχθεί η ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το Δικαστήριο αναμένεται σήμερα να αποφασίσει μόνο σε ό,τι αφορά το εάν οι νόμοι για τον ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μπορούν να υπογραφούν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, πριν από την τελική γνωμοδότηση σχετικώς με το εάν είναι συνταγματικά έγκυροι, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα εκδοθεί πριν από το τέλος του μήνα. «Ο Πρόεδρος βρίσκεται υπό μεγάλη πίστη», τόνισε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Η Αριστερά Γκρέγκορ Γκίζι, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο ζητεί από τον Πρόεδρο της χώρας να μην κυρώσει ψηφισμένη νομοθεσία μέχρις ότου γνωμοδοτήσει.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει τις προσφυγές της Αριστεράς, του βουλευτή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Πέτερ Γκαουβάιλερ και 12.000 πολιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις ξεπερνούν την δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας. Έξω από το Δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί μέλη οργανώσεων ευρω-σκεπτικιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας παραχωρείται στις Βρυξέλλες.        

ΠΗΓΗ enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου