Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Eurogroup: Πάρτε μέτρα για να πετύχετε ελάφρυνση

Απόκλιση τριών δις ευρώ ως προς τον ονομαστικό στόχο του ελλείμματος του 2012 (14,9 δις) διαπιστώνει η τρόικα, το Eurogroup και επιβεβαιώνει ο Γ. Στουρνάρας.

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η χώρα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε «όλα τα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ή αποδεδειγμένα ισοδύναμα». Το τελευταίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την αποστολή της τρόικας που κατεβαίνει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και σκοπεύει να συντάξει έκθεση επί του ελληνικού προγράμματος και των μέτρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.


Ο υπουργός δεσμεύτηκε στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει τον ονομαστικό στόχο για έλλειμμα 14,9 δις ευρώ στο τέλος του έτους, όμως κατέστησε σαφές ότι ο ποσοστιαίος στόχος επί του Α.Ε.Π. δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λόγω της ύφεσης. Σύμφωνα με τον υπουργό οι εταίροι έδειξαν κατανόηση, επιμένουν ωστόσο στον προσδιορισμό των μέτρων για τα έτη 2013-2014. Ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν έθεσε ζήτημα παράτασης σήμερα θα το κάνει όμως όταν το πρόγραμμα μπει ξανά εντός τροχιάς.

Και σ’ αυτό το αίτημα οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον υπουργό, δείχνουν κατανόηση ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένου ότι χρονική παράταση ισοδυναμεί με πρόσθετη χρηματοδότηση. Κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές ωστόσο συνδέουν το ζήτημα της παράτασης, της επαναδιαπραγμάτευσης και της νέας ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη μελλοντική υπαγωγή των δανείων για τις ελληνικές τράπεζες (50 δις ευρώ) στο νέο πρόγραμμα για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση που ετοιμάζεται για την Ισπανία.

Μία τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με ελάφρυνση επί των μέτρων προσαρμογής άνω των 3 δις ευρώ κατά έτος. Προϋπόθεση η κυβέρνηση να δείξει θετικά δείγματα γραφής.

ΠΗΓΗ  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου