Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το 95% των Ελλήνων κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς και φάρμακα

Το 95% των Ελλήνων κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς και φάρμακα
Ενώ όλοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, το newsbomb διατυπώνει τη μόνη απλή και εφικτή πρόταση: οι κρατικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του κρατικού Οργανισμού
Καταρρέει, πλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας –ο διαβόητος ΕΟΠΥΥ- υπό το βάρος των χρεών του, σε συνδυασμό με την πλήρη αδυναμία εξόφλησής τους.
Σε σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαμορφωθούν χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, ενώ είχαν αρχικά υπολογιστεί στα 8 δισ. ευρώ!
Το τελικό έλλειμμα δεν έχει καν προσδιοριστεί, υπολογίζεται όμως μεταξύ 2,5 και 3,5 δισ. ευρώ!
Η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα υγείας δεν είναι καινούρια. Μια πρώτη προσέγγιση είχε γίνει στη δεκαετία του ΄70, όμως εγκαταλείφθηκε μόλις έγινε σαφές ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα είχε μια τέτοια κίνηση θα ήταν να ισοπεδώσει τις παροχές προς όλους τους ασφαλισμένους, επιφέροντας δραστική τους μείωση σε ένα επίπεδο ενιαίο μεν, χαμηλότατο δε.
Περίπου 15 χρόνια αργότερα, το 1988, επιφανείς οικονομολόγοι της υγείας και της ασφάλισης έκαναν σύγκριση των ασφαλιστικών συστημάτων και συστημάτων περίθαλψης. Στη λογική αυτή, οι ειδικοί παρέθεταν τα πιθανά οφέλη από τη δημιουργία ενός φορέα που θα αγόραζε υπηρεσίες υγείας, με τη λογική ότι -ως μοναδικός αγοραστής των υπηρεσιών αυτών- θα είχε και μεγαλύτερη ικανότητα διαπραγμάτευσης, ώστε οι υπηρεσίες υγείας να είναι φθηνές, εξασφαλίζοντας είτε μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών, είτε μειωμένο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους χρήστες.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, ήρθε φέτος, σχεδόν 25 χρόνια μετά, με εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες  (η κρίση είναι παρούσα εδώ και μια τριετία…), με αρχική «υπόθεση εργασίας» ότι με τις συγχωνεύσεις των κλάδων υγείας των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ θα υπήρχε μείωση του λειτουργικού κόστους και αγορά των υπηρεσιών σε καλύτερες τιμές!
Πριν, όμως, το εγχείρημα λάβει σάρκα και οστά, οι οικονομολόγοι της υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας είχαν προειδοποιήσει για τις χρηματοδοτικές εμπλοκές στον υπό σύσταση οργανισμό, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι εκρηκτικά. Αντίστοιχα, και οι εμπλεκόμενοι φορείς μιλούσαν για έναν οργανισμό που στήθηκε πρόχειρα, προβλέποντας επίσης τα επερχόμενα προβλήματα.
Βέβαια, οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν. Οι έχοντες την ευθύνη και τη φαεινή ιδέα της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ θεώρησαν τους εαυτούς τους πιο σοφούς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, έκλεισαν τ’ αυτιά τους και προχώρησαν. Με προφανείς σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες μιας αλόγιστης και εθνικά επικίνδυνης πολιτικής, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην εγκατάλειψη του Έλληνα πολίτη και της Υγείας του, στο έλεος του Θεού. Ενός πολίτη που έχει εργαστεί σκληρά επί δεκαετίες και έχει πληρώσει με τον ιδρώτα του ώστε, την κρίσιμη στιγμή, να έχει πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…
Σήμερα, όμως, με τον ΕΟΠΥΥ να οδεύει ολοταχώς στο γκρεμό, ο Έλληνας ασφαλισμένος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα (πολύ κοντινό) μέλλον, όταν θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του φάρμακα και γιατρούς, για τον πολύ απλό λόγο ότι ο Οργανισμός θα έχει καταρρεύσει. Με ένα μέλλον, όταν –ουσιαστικά- ο μέσος Έλληνας δε θα έχει πρόσβαση σε περίθαλψη, αφού δε θα έχει χρήματα να την πληρώσει. Όταν μόνον οι πολύ πλούσιοι θα μπορούν να αγοράζουν την Υγεία τους και εμείς οι υπόλοιποι –αλλά, το κυριότερο, και τα παιδιά μας- θα βρεθούμε στο έλεος αδυσώπητων μεταδοτικών ασθενειών και θα πεθαίνουμε σαν τις μύγες.
Το χειρότερο είναι πως αυτό το μέλλον βρίσκεται, ήδη, εδώ. Ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, δεν μπορεί όχι μόνο να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά καν να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, δηλαδή την κάλυψη της περίθαλψης του 95% του πληθυσμού της χώρας.
Το πρόβλημα είναι κολοσσιαίας σοβαρότητας για την ίδια την πατρίδα μας. Παρά ταύτα, οι κάθε είδους αρμόδιοι αρκούνται να το διαπιστώνουν και να εκφράζουν τη… θλίψη τους. Κανείς δεν πάει λίγο παραπίσω, να εντοπίσει –τουλάχιστον- ποιος είχε τη φαεινή ιδέα της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, ποιος υπέγραψε την καταδίκη της Υγείας ενός ολόκληρου λαού. Εμείς αναρωτιόμαστε: Όποιος είχε την ιδέα του ΕΟΠΥΥ δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να χρεωθεί αυτή την παταγώδη αποτυχία;
Η πρόταση του newsbomb
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι κανείς δε διατυπώνει μια πρόταση. Ένα δρόμο για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο. Για να αποφύγουμε να σκάσει στα χέρια μας η βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του 95% των Ελλήνων.
Αυτό που δεν κάνουν οι «αρμόδιοι», το κάνει σήμερα το newsbomb.gr, που καταθέτει μια συγκεκριμένη και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε ο μέσος Έλληνας πολίτης να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα –τα οποία άλλωστε έχει πληρώσει πολλαπλά με τις εισφορές του- και, ουσιαστικά, να συνεχίσει να έχει την Υγεία του.
Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας ελλειμματικός κρατικός οργανισμός, τον οποίο το κράτος συνέλαβε ως ιδέα, το κράτος τον υλοποίησε (αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες) και το κράτος τον βούλιαξε, πρέπει το ίδιο το κράτος, μέσω των κρατικών τραπεζών, να τον χρηματοδοτήσει. Κρατικές οι τράπεζες, κρατικός και ο ΕΟΠΥΥ. Ας αναλάβουν οι πρώτες να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του δεύτερου. Απλό και εφικτό. Ακούει κανείς;

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου