Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρές ευρωπαϊκές "δονήσεις" στην Wall Street

Dow13.413,51-44,04 -0,33%  



  Nasdaq3.093,70-24,03 -0,77%  

Η Wall Street χθες
Νέα πτώση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη, με τον S&P 500 να διευρύνει το πτωτικό του σερί για πέμπτη ημέρα, καθώς η πολιτική και οικονομική αστάθεια σε Ισπανία και Ελλάδα αναζωπύρωσαν τις επενδυτικές ανησυχίες. Όντας χειρότερα των εκτιμήσεων, τα στοιχεία από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα.

"Καθώς μερικές από τις λιγότερο δημοσιονομικά υπεύθυνες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη, είναι οδυνηρό, αλλά η υποδομή για μεταρρυθμίσεις είναι έτοιμη", σχολιάζει ο Art Hogan, στρατηγικός αναλυτής της Lazard Capital. Η Ευρωπαϊκή Ένωση "κάνει βήματα προς μία δημοσιονομική ένωση και αποσοβούν τον κίνδυνο ενός περιστατικού τύπου Lehman", για αυτό και η αντίδραση της Wall Street στα ευρωπαϊκά προβλήματα "είναι πιο συγκρατημένη από ό,τι ένα χρόνο πριν", προσθέτει.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 44,00 μονάδες (-0,33%) κλείνοντας στις 13.413,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 24,00 μονάδων (-0,77%) και έκλεισε στις 3.093,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,20 μονάδων (-0,57%) κλείνοντας στις 1.433,30 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται στον κλάδο ενέργειας και τεχνολογίας.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 17,11 δολάρια με άνοδο 0,40 δολ. ή σε ποσοστό 2,39%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 1,25% και κλείσιμο στα 70,25 δολάρια και η Alcoa, η οποία έκλεισε στα 8,89 δολάρια με άνοδο 0,57%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-1,73%), η Bank of America Corp (-1,23%) και η Walt Disney (-1,14%).Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, με τις τιμές να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2004.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 373.000. Ωστόσο, το αναθεωρημένο μέγεθος των 374.000 κατοικιών που πωλήθηκαν τον Ιούλιο ήταν το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2010.

Σημειώνεται πως το μέγεθος του Αυγούστου δεν ικανοποίησε τους οικονομολόγους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οι πωλήσεις να αυξηθούν στις 380.000.

Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινά στοιχεία από τον ίδιο τομέα εξέπληξαν ευχάριστα με τον δείκτη τιμών κατοικιών Σ&Π/Case Shiller να δείχνει άνοδο των τιμών για έκτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Research In Motion ανακοίνωσε χθες πως πρόσθεσε 2 εκατομμύρια χρήστες στην υπηρεσία του BlackBerry και παρουσίασε ένα νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, κλιμακώθηκαν και πάλι οι ανησυχίες για την Ισπανία μετά τις χθεσινές βίαιες διαδηλώσεις στη Μαδρίτη κατά των νέων μέτρων λιτότητας και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι συνεχίστηκε και το γ΄ τρίμηνο η συρρίκνωση της οικονομίας. Πηγή ανησυχίας αποτέλεσαν και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα.

"Οι διαδηλώσεις εγείρουν αμφιβολίες για το εάν οι χώρες αυτές θα είναι σε θέση να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για λιτότητα", σχολιάζει ο Brian Gendreau, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Cetera Financial που διαχειρίζεται πάγια 20 δισ. δολαρίων. "Είναι μια υπενθύμιση πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι ακόμη μαζί μας. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη".


ΠHΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου