Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί ο Οτσαλάν;

Από το vimasaronikou

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Συρία δημιουργούν νέα δεδομένα για το “Κουρδικό ζήτημα” δηλ. την εύρεση διεξόδου και λύσης σε ένα τεράστιο άλυτο πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο: αυτό της ίδρυσης του κουρδικού κράτους, εκεί όπου κατοικεί το κουρδικό έθνος.

Από την πλευρά Κούρδων πατριωτών πρόκειται να αρχίσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν που κρατείται φυλακισμένος από το 1999 εξ αιτίας της τότε κυβέρνησης Σημίτη που δια του τότε υπουργού Θ.Πάγκαλου τον παρέδωσε στους Τούρκους.
Δημοσιεύουμε παρακάτω σχετική επιστολή που λάβαμε:


Αγαπητή κυρία/ε

Το κουρδικό ζήτημα σχετίζεται με το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και κυρίως την Τουρκία και είναι ένα από τα κύρια άλυτα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Η διένεξη μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας συνεχίζει μέχρι σήμερα. Σ’ αυτή τη διαμάχη μέχρι τώρα πάνω από 40 χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 4500 χωριά πυρπολήθηκαν και εκκενώθηκαν, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες διασκορπισμένοι σε διάφορες περιοχές. Από εμπειρία, από άλλες γνωστές διαμάχες ξέρουμε ότι για μια εξέλιξη ειρηνικής λύσης χρειάζονται ισχυρές προσωπικότητες των οποίων οι ηγετικές ικανότητες μπορούνε να πείσουν τις κοινότητες τους για αναζήτηση ειρηνικής λύσης. Nelson Mantela, Gerry Adams, JoseRamos-Horta και Aung San SuuKyi έχουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων τους και έτσι μπορούνε να τους πείσουν να δουλεύουνε δημιουργικά. Χωρίς αμφιβολία ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ανήκει σ’ αυτή τη κατηγορία. Χάρη σ’ αυτόν, στα προηγούμενα χρόνια το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα έχει επικεντρωθεί στην εύρεση πολιτικών λύσεων αντί στρατιωτικών. Από το 1993 και μετά, διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις έχουν κατά καιρούς προσεγγίσει τον Οτζαλάν και έτσι έχουν αναγνωρίσει το βασικό του ρόλο στην αναζήτηση λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Η παρούσα κυβέρνηση του Ερντογάν διατηρούσε διαπραγματεύσεις με αυτόν για 2,5 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό ο Οτζαλάν πρότεινε ένα σταδιακό σχέδιο για να επιτευχθεί η ειρήνη, από μέτρα κτισίματος εμπιστοσύνης έως το σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, για να οδηγηθούμε σε μια μόνιμη πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Ιούνιο του 2011, αλλά οι προτάσεις του Οτζαλάν, που είναι γραμμένες στον οδικό χάρτη που προτείνει παραμένουν σημαντικές.

Σήμερα, οι Κούρδοι, ακόμη περισσότερο από ποτέ είναι αφοσιωμένοι στον Οτζαλάν. Το χρονικό διάστημα 2006-2007, 3,5 εκατομ. Κούρδοι υπέγραψαν μια δήλωση που δηλώνουν ότι τον θεωρούν πολιτικό τους εκπρόσωπο. Μια και είναι ένας ηγέτης που κατέχει την εμπιστοσύνη του κουρδικού λαού και σαν πρωτεργάτης της ειρηνικής λύσης, ο Οτζαλάν είναι αναντικατάστατο μέρος επίλυσης της τουρκοκουρδικής διένεξης. Αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτό το ρόλο από τη φυλακή. Κρατείται κάτω από άσχημες συνθήκες, απομονωμένος και η επικοινωνία του είναι ελάχιστη – είναι εντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Το αίτημα για την απελευθέρωση του Οτζαλάν είναι αναγκαίο, για να σπάσει η στρατιωτική λογική του πολέμου και να στρέψει την προσέγγιση προς την κατεύθυνση ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

www.freedom-for-ocalan.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου