Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

H Apple οδήγησε σε άνοδο τον Nasdaq

Dow13.035,94-54,90 -0,42%  



  Nasdaq3.075,068,10 0,26%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Apple για την παρουσίαση του iPhone 5 οδήγησε τον Nasdaq σε θετικό έδαφος.

Οι Dow και S&P έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας κλείνοντας ωστόσο με πτώση καθώς τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης και των κατασκευών στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν χειρότερα των προβλέψεων.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI που καταρτίζει το Institute for Supply Management διατηρήθηκε και τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 49,6 μονάδες από 49,9 μονάδες τον Ιούλιο ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν διατήρηση του δείκτη στις 49,9 μονάδες.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε  το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,9% τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 834,38 δισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2011. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 9,3% τον Ιούλιο.


Το βλέμμα των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Mario Draghi ο οποίος τη Δευτέρα σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε ανοιχτός σε αγορές κρατικών 2ετών και 3ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προσθέτοντας ότι δεν αποτελούν παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εφόσον χρειαστεί, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Ωστόσο, αναφερόμενος στις προηγούμενες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας μέσω αγορών κρατικών ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, σημείωσε ότι τα προγράμματα έφεραν αποτελέσματα "παρέχοντας ουσιαστική στήριξη" στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 54,9 μονάδες (-0,42%) κλείνοντας στις 13.035,94 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 8,1 μονάδων (0,26%) και έκλεισε στις 3.075,06 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64 μονάδων (-0,12%) κλείνοντας στις 1.404,94 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Verizon Communications Inc κλείνοντας στα $43,7 με άνοδο 0,76 δολ. ή σε ποσοστό 1,77%. Ακολούθησαν η Wal-Mart Stores με κέρδη 1,25% και κλείσιμο στα $73,51 και η Kraft Foods Inc, η οποία έκλεισε στα $41,84 με άνοδο 0,78%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-3,13%), η United Technologies (-1,88%) και η Du Pont(-1,85%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,02 ή σε ποσοστό 1,18% και έκλεισε στα 1,72 δολ.

Από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας η Moody’s Investors Service έθεσε την αξιολόγηση ΑΑΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρνητικό outlook, σε μια κίνηση που αποτυπώνει τις δράσεις του οίκου αξιολόγησης σε μερικά από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας και Ολλανδίας. «Η αξιολόγηση της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αλλαγές των τεσσάρων χωρών της με ΑΑΑ, και οι οποίες συνεισφέρουν τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ», αναφέρει η Moody’s. Ο οίκος προειδοποίησε ακόμη ότι οποιαδήποτε αποδυνάμωση της δέσμευσης της ΕΕ ή οποιεσδήποτε αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο που προκαλούν χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες, θα αποτελέσει ξεκάθαρα credit negative για την ΕΕ.
 
Από το χώρο των επιχειρήσεων, πρόσκληση προς τους εκπροσώπους του Τύπου έστειλε η Apple για την παρουσίαση του νέου της προϊόντος στις 12 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο.Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιο θα είναι το νέο προϊόν ωστόσο η φωτογραφία που τη συνοδεύει παραπέμπει στη νέα έκδοση του iPhone 5 καθώς δείχνει τον αριθμό 12 να ρίχνει τη σκιά του στον αριθμό 5.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,4% στα 674,57 δολ. φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως τα 675,14 δολ.

Αύξηση κερδών 27% ανακοίνωσε η Campbell Soup Co. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου η Campbell ανακοίνωσε κέρδη 127 εκατ. δολ. ή 40 cents ανά μετοχή από 100 εκατ. δολ. ή 31 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41 cents από 43 cents την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. δολ. στα 1,61 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 38 cents ανά μετοχή με έσοδα 1,6 δισ. δολ. Για το νέο έτος χρήσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιμένει τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν μεταξύ 2,51 δολ. και 2,57 δολ. με αύξηση των εσόδων από 10% μέχρι 12%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 2,52 δολ. ανά μετοχή με αύξηση των εσόδων κατά 10% στα 8,49 δισ. δολ. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 0,03% στα 35,13 δολ.

Τέλος, πτώση 1,82% στα 17,73 δολάρια σημείωσε η μετοχή του Facebook καθώς Morgan Stanley και J.P. Morgan προχώρησαν στη μείωση της τιμής στόχου στα 32 από 38 δολ. και στα 30 από 45 δολ.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου