Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ η δήλωση Κατσάμπα «Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο» λέει ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ

Έπειτα από την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην WSJ, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Θάνος Κατσάμπας, κάνει λόγο για  σημαντικά λάθη της εφημερίδας και την καλεί να διορθώσει το κείμενό της.

Με ανακοίνωσή του, το ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλά για «σημαντικές ασάφειες του άρθρου» και διαψεύδει πως υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης».


Όπως σημειώνει, ο κ. Κατσάμπας, εκτός της παραπάνω σημαντικής ασάφειας, προκύπτουν άλλες δύο ανακρίβειες από το δημοσίευμα. Όπως υπογραμμίζει, ποτέ δεν επέμεινε πως «εναπόκειται στο χέρι της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας». Ακόμη, διευκρινίζει πως ό,τι ελέχθη, αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του απόψεις και δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Θάνος Κατσάμπας (σ.σ. πρόκειται για τον διάδοχο του κ. Π. Ρουμελιώτη) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, μια είδηση που έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τoν γύρο του κόσμου και έγινε πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες πολλών ξένων ΜΜΕ.

Σχολιάζοντας επισήμως τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους κράτη ή άλλοι οργανισμοί, ο κ. Κατσάμπας είπε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ.
 
Όσον αφορά στο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο κ. Κατσάμπας είπε ότι κάτι τέτοιο «θα στείλει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω».

Λίγη ώρα αργότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «άδειασε» τον κ. Κατσάμπα.

«Τις θέσεις της Ελλάδας στην οικονομία τις διαμορφώνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών», υπογράμμισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του κ. Κατσάμπα. Κυβερνητικές πηγές αρνούνταν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν έχει ζητηθεί η παραίτηση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην αντίδραση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου, κ.Τζέρι Ράις, σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με τη χώρα μας επικεντρώνονται στο τωρινό πρόγραμμα. Πάντως, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα, ώστε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Υπάρχουν καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο κ.Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.

Κυβέρνηση σε «ρυθμούς Κατσάμπα»

Την απομάκρυνση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Αθανάσιου Κατσάμπα ζητά– εμμέσως πλην σαφώς– ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Μιχελάκης, το τελευταίο διάστημα προχωρά σε συντονισμένες τοποθετήσεις ασκώντας  αιχμηρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πέραν αυτών, στην ερώτησή του ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Μετά τιε σημερινές προκλητικές δηλώσεις του –διορισθέντος από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο –αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Αθανασίου Κατσάμπα, Ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών: Ενημέρωσε ο κ. Κατσάμπας τη σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση για τις απόψεις που δημόσια εξέφρασε; Μετά τις σημερινές δηλώσεις μπορεί ο κ. Κατσάμπας να εκπροσωπεί την χώρα στο ΔΝΤ; Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση;»

Naoyuki Shinohara: Το Grexit δεν είναι στις προσδοκίες του ΔΝΤ
 
Την ίδια ώρα, ο Naoyuki Shinohara, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία ανέφερε ότι δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή διάσπαση της ευρωζώνης.

Ο κ. Shinohara εξέφρασε της ανησυχίες του σχετικά με το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι ένα Grexit ή διάσπαση της ζώνης του ευρώ δεν είναι στις προσδοκίες του ΔΝΤ.

Παράλληλα, αναγνώρισε τη δυσκολία ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο οικονομικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο δεν περιλαμβάνει υποτίμηση του νομίσματος αλλά πρόσθεσε ότι μια «μια κατάλληλη λύση θα βρεθεί».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου