Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η λίστα με τα νησιά που παραχωρούνται για εκμετάλλευση

Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με σύμβαση παραχώρησης σαράντα νησιών έως και 50 χρόνια σε ιδιώτες επενδυτές ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους με βασικό στόχο την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και εντόπισε 40 τα οποία μπορεί να νοικιάσει έως και για 50 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη μείωση του χρέους κεφάλαια.


Στο συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής με συνέντευξη στο Bloomberg. Μοναδικό «αγκάθι» για την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί το θέμα με τις χρήσεις γης. Θα απαιτηθεί θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ώστε να αρθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδόσεως αδειών και να λυθούν νομικά και τεχνικά θέματα , όπως καταπατήσεις, αμφισβητήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης.

Διαβάστε τη λίστα όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1.Η νήσος Φλέβες με έκταση 1.400 στρέμματα στον Πειραιά. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις.

2.Στην Εύβοια οι νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

3.Τρία νησιά στα Σύβοτα. Το Μαύρο Όρος με έκταση 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.

4.Στη Σητεία, η νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, και το νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.

5.Τέσσερα νησιά στην Αλόννησο. Πρόκειται για τις βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στόγγυλό, 15 στρέμματα, Καντήλι.

6.Το νησί Αβγό στα Κύθηρα έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Έχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και εύκολη πρόσβαση.

7.Οι Στροφάδες, 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

8.Η Θαλασσοπούλι στην Καβάλα.

9.Η Πρώτη στη Μεσσηνία, με έκταση 3.100 στρέμματα.

10.Η Τσουγκριά, έκτασης 1.100 στρ., δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.

11.Δύο νησιά στο Δήμο Άνδρου, το Λαγονήσι, 11 στρέμματα, και το Μεγάλο Νησί, 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).

12.Η νησίδα Άγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα, μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου.

13.Στη Σύρο η νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, το Ασπρονήσι, 110 στρέμματα, το Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την παραλία Αγκαθοπές.

14. Το νησάκια Άγιος Νικόλαος και το νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα στη Λευκάδα.

15.Στην Τήνο, το Δρακονήσι, 20 στρέμματα, και η νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμματα.

16.Νησί Πλατεία, 25 στρεμμάτων, στον Πόρο.

17.Το Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, στην Άρτα.

18.Η Φαλκονέρα, 6.700 στρεμμάτων, στις Σπέτσες. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήρι Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοΐα.

Η λίστα με τα νησιά προς ενοικίαση

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου