Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο δια χειρός Fed

Dow13.539,86206,51 1,55%  



  Nasdaq3.155,8341,52 1,33%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Με ανοδική έκρηξη οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καλωσόρισαν τις νέες προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να τροφοδοτήσει με καύσιμα την αμερικανική οικονομία.

Η Fed ανακοίνωσε νέο γύρο αγοράς ομολόγων, διευρύνοντας το «οπλοστάσιο» μη συμβατικών μέτρων που χρησιμοποιεί από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης με στόχο να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Μετά τα προσεκτικά σήματα που έστελνε τους τελευταίους μήνες, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) ανακοίνωσε ότι θα προχωρά κάθε μήνα σε αγορές τίτλων, διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια, αξίας 40 δισ. δολαρίων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει αυτό το μέτρο, αγοράζοντας επιπλέον πάγια εάν η αγορά εργασίας δεν βελτιωθεί.

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα Operation Twist, στο πλαίσιο του οποίου πουλά βραχυπρόθεσμα ομόλογα και διοχετεύει τα έσοδα στην αγορά πιο μακροπρόθεσμων τίτλων με απώτερο στόχο τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Συνδυαστικά, η Fed θα αγοράζει μακροπρόθεσμους τίτλους αξίας 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα έως τα τέλη του έτους, σε σύγκριση με τα 45 δισ. δολάρια που αγόραζε έως τώρα στο πλαίσιο του Operation Twist. Παράλληλα θα τυπώνει περισσότερο χρήμα για να χρηματοδοτεί τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων, διογκώνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της που σήμερα φτάνει τα 2,8 τρισ. δολάρια.

Πέρα από την προσπάθειά της να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια με αγορές ομολόγων, η Fed πρωτοπορεί και στον τομέα των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι της FOMC στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για τα τέλη του 2014. Επιπρόσθετα, σε μια προφανή προσπάθεια να δείξουν τη δέσμευσή τους στην ώθηση της ανάκαμψης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισημαίνουν πως «η ενισχυτική (accomodative) νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να θεωρείται κατάλληλη για αρκετό διάστημα μετά την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης».

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 156,60 μονάδες (1,17%) και βρίσκεται στις 13.489,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 43,20 μονάδων (1,39%) φτάνοντας τις 3.157,60 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 18,20 μονάδων (1,27%) και βρίσκεται στις 1.454,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Bank of America Corp καθώς διαπραγματεύεται στα 9,255  δολάρια με άνοδο 0,285 δολ. ή σε ποσοστό 3,18%. Ακολουθούν η American Express με κέρδη 1,87% στα 58,34 δολάρια και η JP Morgan Chase στα 40,52 δολάρια με άνοδο 1,50%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Πλούσια ήταν η ατζέντα της ημέρας σε οικονομικά γεγονότα. Ο αριθμός των Αμερικανικών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 15.000 στις 382.000 έως την 8η Σεπτεμβρίου καθώς οι αιτήσεις για την εβδομάδα έως την 1η Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 2 χιλ. από 365 χιλ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο κατά 5 χιλ. στις 370 χιλ.

Ξεχωριστά, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα άνω των τριών ετών σημείωσαν τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,7% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούνιο του 2009 ως αποτέλεσμα κυρίως της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα καύσιμα κατά 6,4% από τον προηγούμενο μήνα.

Στην αρένα των επιχειρήσεων η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 1,96%, μία μέρα μετά τα αποκαλυπτήρια της νέας έκδοσης του iPhone.
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου