Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών Εθνικής και Eurobank προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών σχετικά με τις φήμες για την επικείμενη συγχώνευσή τους.

Τραπεζική πηγή τόνιζε στο protothema.gr ότι η συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών -ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- είναι πολύ σοβαρή υπόθεση ιδιαίτερα τώρα που ακόμη δεν έχουν  αντιμετωπιστεί τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης, γι΄ αυτό οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη.


Οργίασαν οι φήμες


«Η Εθνική Τράπεζα είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας ή συγχώνευσης». Αυτό δήλωναν αργά το βράδυ της Πέμπτης πηγές του Ομίλου της Εθνικής οι οποίες γνωρίζουν απόλυτα τις σκέψεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΕ, Αλέκου Τουρκολιά. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται mega συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Παρά το γεγονός ότι, δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της τραπεζικής συγκέντρωσης με τις εξαγορές μικρότερων τραπεζών από τις 4 θεωρούμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) πληροφορίες αναφέρουν ότι, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δυο τραπεζών.

Η πληροφορία αυτή σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, «ούτε επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται».
Να σημειωθεί ότι και οι δύο τράπεζες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας.

Όμως, την προηγούμενη Δευτέρα η μητρική τράπεζα της Εμπορικής, η γαλλική CREDIT AGRICOLE, επέλεξε τον όμιλο της Alpha Bank για να πουλήσει την Εμπορική. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς πριν από περίπου ενάμιση μήνα εξαγόρασε την Αγροτική Τράπεζα, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Societe Generale για το κλείσιμο συμφωνίας προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο και της τράπεζας Γενική Bank.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, τραπεζίτες επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος και για την Εθνική και για τη Eurobank να ισχυροποιηθούν περαιτέρω. Πηγές της Eurobank μιλώντας στο protothema.gr δήλωναν άγνοια για τις πληροφορίες περί συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

Μία συγχώνευση μεταξύ Εθνικής- Eurobank θα δημιουργήσει ένα μεγάλο τραπεζικό όμιλο ο οποίος θα διαθέτει σημαντικά μερίδια σε καταθέσεις, δάνεια και ισχυρή παρουσία σε Βαλκάνια, Τουρκία και Κύπρο.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής - Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ από τους πιστωτές μας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου