Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πιστή η Wall Street στο ραντεβού της με την άνοδο

Dow13.575,3680,75 0,60%  



  Nasdaq3.149,4614,23 0,45%  

Η Wall Street χθες
Από την "πρώτη γραμμή" της ανόδου οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου και του κλάδου πρώτων υλών χάρισαν στα αμερικανικά blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Fed ανακοίνωσε την εκκίνηση νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, ο ευρύτερος S&P 500 διεύρυνε το ανοδικό του σερί για τέταρτη ημέρα.

Οι μετοχές γνώρισαν ισχυρή άνοδο τα πρώτα 30 λεπτά των συναλλαγών, χάρη στα ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, καθώς και τις εργοστασιακές παραγγελίες μηνός Αυγούστου. Παρέμειναν σε στενό εύρος διακύμανσης στο υπόλοιπο της ημέρας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τα στοιχεία που ανακοινώνει αύριο η αμερικανική κυβέρνηση για την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Haverford Trust που διαχειρίζεται πάγια ύψους 6,5 δισ. δολ. η αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και αν δεν προκύψουν σημαντικές εξελίξεις που να μπορέσουν να διαταράξουν αυτή την τάση, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την ίδια κατεύθυνση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 80,70 μονάδες (0,60%) κλείνοντας στις 13.575,30 μονάδες.  Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 14,20 μονάδων (0,45%) και έκλεισε στις 3.149,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,40 μονάδων (0,72%) κλείνοντας στις 1.461,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Alcoa κλείνοντας στα 9,07 δολάρια, με κέρδη 0,29 δολαρίων ή 3,30%. Ακολούθησαν η Bank of America Corp κλείνοντας στα 9,41 δολάρια με άνοδο 0,30 δολ. ή σε ποσοστό 3,29% και η JP Morgan Chase με κέρδη 2,35% και κλείσιμο στα 41,82 δολάρια.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-0,38%), η Cisco (-0,18%) και η IBM (-0,06%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στην πράσινη περιοχή του ταμπλό "κατασκήνωσαν" οι μετοχές εταιρειών παραγωγής άνθρακα, όπως η Arch Coal, η Alpha Natural Resources, η Peabody Energy Corp. και η Consol Energy μετά την δήλωση της στήριξης του Mitt Romney για τον κλάδο. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ συζήτησε να προσφερθεί μερική ανακούφιση στις εταιρείες αυτές από τις ρυθμίσεις και τους φόρους.

Την προσοχή των επενδυτών τράβηξε η ανανέωση της δέσμευσης του Mario Draghi πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αγορές ομολόγων δοκιμαζόμενων χωρών.

Περιγράφοντας τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει υποτονική προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η αυξημένη αβεβαιότητα επηρεάζουν αρνητικά το οικονομικό κλίμα.

Εκτίμησε ωστόσο ότι οι τελευταίες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το πρόγραμμα παρεμβάσεων στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν βελτιώσει το κλίμα με τις ανησυχίες των επενδυτών να υποχωρούν.

"Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ", δήλωσε ο Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το ύψος του βασικού της επιτοκίου.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανικών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 367.000 έως την 29η Σεπτεμβρίου καθώς οι αιτήσεις για την εβδομάδα έως την 22η Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 4 χιλ. από 359 χιλ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο κατά 21 χιλ. στις 370 χιλ.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα άνω των τριών ετών σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Αύγουστο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες υποχώρησαν 5,2% στα 452,81 δισ. δολ. τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009.

Τα στοιχεία ήταν ωστόσο καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν βουτιά 6% των παραγγελιών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως το Facebook, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην προσωπική του σελίδα.
«Το να βοηθάς ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να συνδέονται μεταξύ τους είναι εκπληκτικό, συγκινητικό και αποτελεί μακράν αυτό για το οποίο αισθάνομαι τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια στη ζωή μου» αναφέρει ο ιδρυτής του Facebook και προσθέτει: «Σας ευχαριστώ που δίνετε σε εμένα και τη μικρή μου ομάδα την τιμή να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας».
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου