Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αργεντινή: Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την αναδιάρθρωση χρέους

Αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πλήγμα βρίσκεται η οικονομία της Αργεντινής καθώς δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε την άμεση αποπληρωμή ομολογιούχων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο περιφερειακός δικαστής Thomas Griesa απέρριψε αίτημα της Αργεντινής με το οποίο ζητούσε να διατηρηθεί η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε την παύση των πληρωμών στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στις δύο ανταλλαγές ομολόγων.


Η απόφαση είναι η τελευταία εξέλιξη σε μία δικαστική διαμάχη που έχει κρατήσει περισσότερα από δέκα χρόνια και ευνοεί επενδυτικές εταιρείες όπως την NML Capital Ltd της Elliot Management Corp΄s NML Capital Ltd και την Aurelius Capital Management.

Εάν η απόφαση διατηρηθεί και η Αργεντινή την αψηφήσει τότε τα δικαστήρια των ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν τις πληρωμές σε ομολογιούχους που δέχθηκαν την ανταλλαγή.
Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισ. δολ. που εκδόθηκαν για τις ανταλλαγές του 2005 και του 2010.

Την περασμένη εβδομάδα η Αργεντινή, η οποία είχε κηρύξει στάση πληρωμών το 2002, ζήτησε από τον Griesa να περιμένει μέχρι το εφετικό δικαστήριο της Ν. Υόρκης (2nd Circuit Court of Appeals) να εξετάσει το αίτημά της για επανεξέταση μλιας μη ευνοϊκής απόφασης του Οκτωβρίου.

Ο Griesa στην απόφασή του γράφει πως κανονικά θα περίμενε την απόφαση του εφετικού δικαστηρίου, ωστόσο έκρινε πως αυτό δεν είναι δυνατό καθώς κυβερνητικά στελέχη της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου Cristina Kirchner, δήλωσαν πως η χώρα δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.

Το εφετικό δικαστήριο έχει ήδη διατηρήσει την απόφαση του Griesa από το Φεβρουάριο του 2012 σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή παραβίασε τις ρήτρες ίσης μεταχείρισης όταν επέλεξε να πληρώσει μόνο όσους συμμετείχαν στην ανταλλαγή.

Με δεδομένο ότι η τελευταία απόφαση χρειάζεται την έγκριση του εφετικού δικαστηρίου ο Griesa διέταξε τα χρήματα να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό έως τις 15 Δεκεμβρίου αντί να πληρωθούν απευθείας οι ενάγοντες.

ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου