Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι διαφωνίες στην Ευρώπη «απομακρύνουν» τη δόση από την Ελλάδα

Οι διαφωνίες στην Ευρώπη «απομακρύνουν» τη δόση από την Ελλάδα
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έδωσε μάχη στο Κοινοβούλιο για να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα νέα μέτρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως φαίνεται πως ποσώς ενδιαφέρονται για την άμεση εκταμίευση της δόσης.
Μετά από σειρά δηλώσεων φαίνεται πως τελικά στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παρθεί η απόφαση εκταμίευση της επόμενης δόσης «μαμούθ» των 31,2 δις ευρώ. Πρώτος ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης.

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πράγματα (να ψηφίσει το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων και τον προϋπολογισμό )και οι πιστωτές άλλα δύο, δηλαδή να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς επίσης να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Χθες αξιωματούχοι της Ευρωζώνης διέρρεαν ότι η εκταμίευση της δόση παρατείνεται για τις 26 Νοεμβρίου. Μάλιστα ένας εξ αυτών το ανέφερε και στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καθυστερήσουν λίγες εβδομάδες ακόμη τη λήψη απόφασης. Οι υπουργοί αναμένουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ελληνική πλευρά έχει συμμορφωθεί με τους όρους της βοήθειας που λαμβάνει», σχολίαζαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το σίγουρο είναι ότι μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή το βράδυ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η χώρας μα θα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της, οι οποίοι πια έχουν τον λόγο για το μέλλον της πολυπόθητης δόσης.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου