Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Και ο φόβος για το "δημοσιονομικό γκρεμό" καλά κρατεί

Dow12.811,32-121,41 -0,94%  



  Nasdaq2.895,58-41,71 -1,42%  

Η Wall Street χθες
Νέες απώλειες οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε επίπεδα που είχαν να δουν από το καλοκαίρι, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον επαπειλούμενο "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ διέλυσαν τον ενθουσιασμό για τα ενθαρρυντικά μάκρο στοιχεία.

Η σημερινή πτώση έρχεται να προστεθεί στο εντυπωσιακό sell-off της Τετάρτης, με τους επενδυτές να βρίσκουν την επομένη των εκλογών μια κυβέρνηση που παρέμεινε χωρισμένη στα δύο και που καλείται να σώσει το επόμενο διάστημα την οικονομία από το "δημοσιονομικό γκρεμό" μέσω της επίτευξης συμβιβασμού.

Αναλυτές σχολιάζουν επίσης πως και οι διεθνείς εξελίξεις με τη σειρά τους επηρεάζουν την αγορά, επικαλούμενοι την Ελλάδα, την Ε.Ε. αλλά και την Κίνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 121,40 μονάδες (-0,94%) κλείνοντας στις 12.811,30 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 41,70 μονάδων (-1,42%) και έκλεισε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου και δη στις 2.895,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 17,00 μονάδων (-1,22%) κλείνοντας στις 1.377,50 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 9,39 δολάρια με άνοδο 0,16 δολ. ή σε ποσοστό 1,73%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 1,24% και κλείσιμο στα 70,98 δολάρια και η Hewlett-Packard, η οποία έκλεισε στα 13,82 δολάρια με άνοδο 0,95%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco (-2,21%), η μετοχή των McDonalds (-1,99%) και η United Technologies (-1,96%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Τετάρτης οι δείκτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους.

Ο προβληματισμός για τις αυτόματες περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις 600 δισ. δολαρίων που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους κυριάρχησε και σήμερα αντιστρέφοντας τα αρχικά κέρδη των δεικτών. Ο Henrik Drusebjerg, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank σχολιάζει πως η αγορά παραμένει εύθραυστη καθώς η προσοχή εστιάζεται «στους πολιτικούς και το δρόμο προς το δημοσιονομικό γκρεμό».

«Η αγορά θα παραμείνει πολύ ευάλωτη σε οποιοδήποτε σχόλιο πολιτικού, είτε αυτό προέρχεται από στόμα Δημοκρατικού, είτε Ρεπουμπλικάνου και θα αναζητήσει τυχόν ενδείξεις για το αν η διαπραγμάτευση είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη από ό,τι αναμένεται», συμπληρώνει ο αναλυτής. «Αυτό θα καθοδηγήσει την αγορά».

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 355.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν τον αριθμό των αιτήσεων για επιδόματα στις 365.000.
Εξάλλου, απροσδόκητη πτώση σημείωσε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010, καθώς οι εξαγωγές ανέκαμψαν από τα ιστορικά χαμηλά τους.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 5,1% στα 51,55 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 43,79 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου το τοποθετούσαν στα 44,22 δισ. δολάρια.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν διεύρυνση του ελλείμματος στα 45 δισ. δολάρια.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, την έγκριση της Federal Reserve για την επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας έως 3 δισ. δολ. έλαβε η JPMorgan Chase. Η μετοχή της υποχώρησε 0,2%.

Στα αποτελέσματα, αύξηση κερδών 20% κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η Qualcomm. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας, η οποία κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα, σημείωσαν άνοδο στα 1,27 δισ. δολ., ή 73 σεντς ανά μετοχή, από 1,06 δισ. δολ., ή 62 σεντς ανά μετοχή.

Πτώση 1,8% κατέγραψαν εξάλλου τον Οκτώβριο οι πωλήσεις των καταστημάτων της McDonald΄s Corp. που λειτουργούν τουλάχιστον 13 μήνες.
 
ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου