Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Όμιλο ΜΜΕ ετοιμάζει ο ΣΥΝ

Ενιαίο όμιλο για τα κομματικά Μέσα ετοιμάζει ο Συνασπισμός, επιδιώκοντας να αποκτήσουν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία. Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να βρεθούν μαζί σε έναν όμιλο η ιστορική εφημερίδα του χώρου «Αυγή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» και οι ιστοσελίδες των δύο Μέσων, ενώ στόχος είναι η δημιουργία νέου ενημερωτικού portal με ηλεκτρονική διεύθυνση www.avginews.gr.

Στην εφημερίδα «Αυγή» ο ΣΥΝ είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 40%, ενώ αμιγούς ιδιοκτησίας του κόμματος είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5», με την άδεια λειτουργίας του μάλιστα να ανήκει στην Κουμουνδούρου.

Βασικός υπεύθυνος – επικεφαλής του νέου portal, στο οποίο ο ΣΥΝ ποντάρει για μεγαλύτερη παρέμβαση ειδικά μεταξύ του νεανικού κοινού, θα αναλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης.

Όσο για τον νέο όμιλο, αν και θα έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα συνεχίσει να εργάζεται περίπου με την ίδια «ομάδα», που θεωρείται επιτυχημένη λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας της «Αυγής», της ακροαματικότητας του «Κόκκινου» και των «χτυπημάτων» στις δύο ιστοσελίδες, που ξεπερνούν σήμερα τα 200.000 «χτυπήματα» ημερησίως. Ο διευθύνων σύμβουλος εφημερίδας και σταθμού δε, Δημήτρης Στούμπος θυμίζει ότι η «Αυγή» είναι η πρώτη εφημερίδα που λειτούργησε ιστοσελίδα στην Ελλάδα.

Τους τελευταίους μήνες, η κυκλοφορία της ιστορικής εφημερίδας έχει σημειώσει αύξηση περί το 50% στο καθημερινό της φύλλο, ενώ στην κυριακάτικη έκδοσή της φτάνει πλέον τα 6.000 φύλλα, όταν προηγουμένως πουλούσε λιγότερα από 4000. Πρώτο «high light» της σημειώθηκε με 10.000 φύλλα, όταν κυκλοφόρησε την ειδική έκδοση του βιβλίου του Γλυνού για το ΕΑΜ, εγκαινιάζοντας και την «ανταλλακτική διαφήμιση» με ΜΜΕ όπως η ΕΡΤ, ο Σκάι, το Mega, ο Αθήνα 9.84 κτλ. Πάνω από 11.000 φύλλα όμως πούλησε και η «Αυγή» της προηγούμενης Κυριακής, οπότε επιμένοντας στις ειδικές εκδόσεις, επέλεξε μία του ιδρύματος Πουλαντζά με κείμενα διανοητών για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ενώ την επόμενη «ειδική έκδοση» προγραμματίζει για τον άλλο μήνα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Νίκος Φίλης χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της Κουμουνδούρου και θα μείνει στη θέση του, ενώ ο πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Γιώργος Ανανδρανιστάκης είχε «παραιτηθεί» προεκλογικά ακόμα (στην πραγματικότητα είχε ήδη από καιρό λήξει η θητεία του), με τη θέση του τότε να παίρνει ένα μεταβατικό συλλογικό σχήμα τριών δημοσιογράφων, των Μπάμπη Αγρολάμπου, Νίκου Παπαδημητρίου και Μπούλικας Μιχαλοπούλου. Εντός των επόμενων ημερών πάντως, αναμένεται να οριστεί νέος διευθυντής, που θα επιλεγεί είτε μεταξύ των τριών, είτε εκτός. Φαβορί παραμένει σε μεγάλο βαθμό ο Μπάμπης Αγρολάμπος, αν και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς την «υποψηφιότητά» του, καθώς φέρεται να αναλαμβάνει καθήκοντα σε νέο εκδοτικό εγχείρημα, ενώ ρόλο θα παίζει πιθανότατα και ο σημερινός διευθυντής προγράμματος Βαγγέλης Βέκιος.

Ιδιαιτέρως φειδωλοί πάντως είναι στην Κουμουνδούρου σχετικά με τα χρήματα, μια και τα κομματικά Μέσα αποτελούσαν παραδοσιακά ως τώρα «βαρέλι δίχως πάτο» για τον ΣΥΝ, που έβλεπε τα περισσότερα χρήματα του ταμείου του να κατευθύνονται εκεί.

Ποτέ βέβαια δεν ήταν σταθερό το ποσό που κατέβαλλε στην «Αυγή» ο Συνασπισμός. Παραδοσιακά δίνονταν από 300.000 ως 600.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την κατάσταση στα οικονομικά του κόμματος, καλύπτοντας στην ουσία ένα μικρό ποσοστό του ελλείμματος. Για φέτος επί παραδείγματι, το έλλειμμα υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 800.000 ευρώ, οπότε και 300.000 ευρώ να δώσει ο ΣΥΝ, το «άνοιγμα» παραμένει μεγάλο, με το βάρος να πέφτει στην κυκλοφορία και την όποια προσπάθεια μετοχοποίησης αποφασιστεί, καθώς ήδη υπάρχουν 2000 μικρομέτοχοι. Αντίθετα, το κόστος λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κόμμα (με μία μικρή βοήθεια περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο που συγκεντρώνεται από τους κατόχους της «κάρτας φίλων» του ραδιοφώνου, με την οποία οι ίδιοι χαίρουν έκπτωσης σε πολιτιστικούς χώρους, καταστήματα δίσκων, θέατρα, σινεμά κτλ), με το ποσό που καταβάλλεται εκεί από την Κουμουνδούρου να ξεπερνά τα 900.000 ευρώ κατ’ έτος.

Έτσι, προς το παρόν το μόνο που έχει εξασφαλιστεί είναι η απαραίτητη υποδομή (μηχανήματα) για το portal που θα λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου μέσα από τις εγκαταστάσεις της Αυγής. Η τελευταία, παράγοντας ακόμα έλλειμμα –εν πολλοίς και λόγω του πλήγματος που δέχθηκε με την απαγόρευση δημοσίευσης των ισολογισμών, ρίχνοντας τα έσοδά της στο μισό, περίπου στα 400.000-500.000 ευρώ- αλλά σαφώς μικρότερο σε σχέση με παλιότερα, και με χρέη προς τις τράπεζες που όμως δεν φτάνουν καν το ένα εκατομμύριο ευρώ, εξορθολογίζεται. Το προσωπικό της έχει μειωθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων και εθελούσιων εξόδων, ενώ καταφέρνει να διατηρήσει το καθεστώς συμβάσεων για τους εργαζομένους της αλλά και να αποκαταστήσει την πληρωμή τους κάθε μήνα, έστω και αν συνολικά τους χρωστούν δύο ή τρεις μισθούς.

Μετά από αυτή την πρώτη φάση ενιαιοποίησης των ΜΜΕ του Συνασπισμού (που εφόσον κάποια στιγμή αποφασίσει να διαχυθεί μέσα στο νέο κόμμα, ολόκληρος ο όμιλος θα μεταβιβαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ) σκέψεις υπάρχουν και για περαιτέρω διεύρυνση στο μέλλον. Μεταξύ των Μέσων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή, είναι το Left.gr, που στηρίζεται κυρίως στην εθελοντική εργασία νέων παιδιών που πήραν προεκλογικά την πρωτοβουλία και τώρα η ιστοσελίδα τους γνωρίζει ραγδαία άνοδο, αλλά και η εφημερίδα που εξέφραζε την ΑΚΟΑ, «Εποχή», για την οποία υπάρχουν σκέψεις για ενιαιοποίησή της με την «Αυγή». Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες από το να γίνει φύλλο της Δευτέρας ή του Σαββάτου, έως να αποτελεί ένθετο της «Αυγής» χωρίς πάντως προς το παρόν να έχουν ληφθεί αποφάσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αντίθετα, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει ως προς το μέλλον της εφημερίδας «Ο Δρόμος» της ΚΟΕ και του Ρούντι Ρινάλντι, με οποιαδήποτε σκέψη να παραπέμπεται για το μέλλον.


Πίνακες: Κυκλοφορίες «Αυγής»

Καθημερινό φύλλο (Τρίτη – Σάββατο)

Έτος (1 Ιανουαρίου-31 Δεκεμβρίου) Κυκλοφορία κατά μέσο όρο
                    2008                     1850
                    2009                     2056
                    2010                     1530
                    2011                     1240
                    2012
      (ως τις 20 Οκτωβρίου)
                     2150

Κυριακάτικο φύλλο

Έτος (1 Ιανουαρίου-31 Δεκεμβρίου) Κυκλοφορία κατά μέσο όρο
                      2008                      5440
                      2009                      5830
                      2010                      4550
                      2011                      4050
                      2012
(ως τις 20 Οκτωβρίου)
                      5900


Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα φύλλα συνδρομητών
 
ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου