Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Οι Κροίσοι της Ελλάδας ζούν στον κόσμο τους και δεν πληρώνουν φόρους!

- Ρεπορτάζ - καταπέλτης του γερμανικού περιοδικού για την "αφασία" ζάμπλουτων ελλήνων
- Το περιοδικού γράφει ότι ζούν ζωή μέσα στην χλιδή και δεν πληρώνουν φόρους
- Πως ζει το 1% των ελλήνων
Χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "η φιλανθρωπία, αν και ελληνική λέξη, δεν είναι διαδεδομένη στην πράξη" και "η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους", το περιοδικό περνάει γενεές δεκατέσσερις με πολύ κομψό ομολογουμένως τρόπο, τους πάμπλουτους Έλληνες.


Γράφει: "Στα ακριβά προάστια, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα, βλέπεις ακόμη Porsche Cayenne να τρέχουν στους δρόμους και κυρίες να πίνουν καφέ κρατώντας τσάντες Hermes. Οι οίκοι Gucci, Balenciaga και Dior έχουν καταστήματα στην Αθήνα".

"Οι πιο πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση. Πολλοί δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, και κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν", γράφει το Spiegel και παραθέτει την άποψή του χωρίς φόβο και πάθος για έλληνες που ανήκουν στο 1% του πληθυσμού.

"Ευχαρίστως να συζητήσει μαζί σας για τέχνη", λέει η εκπρόσωπος του μεγαλύτερου έλληνα εφοπλιστή, στην είσοδο της βίλας του στο Μαρούσι.

"Ισως μας πει τις σκέψεις του για τη συλλογή του, και το έργο του Μποτέρο που αγόρασε προσφάτως με 330.000 ευρώ", γράφει η ρεπόρτερ του Spiegel και συνεχίζει: "Ο δισεκατομμυριούχος Γιώργος Οικονόμου θα προτιμούσε να μην συζητήσει καθόλου για την πατρίδα του. Εξηγεί, τσιμπώντας κάτι από τον μπουφέ στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης με τη συλλογή του, ότι βλέπει την τέχνη σαν κάτι περισσότερο από επένδυση. Το μικρό κομμάτι στον παράδεισο του Οικονόμου προστατεύεται καλά, από πύλη ασφαλείας, φρουρά και ένα μηχάνημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μέσα στη Mercedes της, η κόρη του Αλεξάνδρα λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ασφαλής όσο παλιά. Φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής. Ναι, ακόμη και οι πλούσιοι στην Ελλάδα, έχουν τα βάσανά τους".

Εντυπωσιακή είναι η παράθεση των στοιχείων από το περιοδικό και η αντιπαραβολή τους με όσα ΔΕΝ κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες για την πατρίδα τους.

"Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας. Διάφορες φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, 57 μόνο για τους εφοπλιστές, φορτώνουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες των φτωχών", τονίζει το ρεπορτάζ.

Και εδώ έρχονται τα παραδείγματα:

Ο Λέων Πατίτσας, γράφει το Spiegel, 38χρονος κληρονόμος εφοπλιστικής εταιρείας, είναι ένας από τους κερδισμένους από αυτές τις απαλλαγές. Είναι επικεφαλής της Atlas Maritime, με έξι τάνκερ και ένα έβδομο υπό κατασκευή στη Σαγκάη.

"Ο στόλος της εμπορικής ναυτιλίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο", λέει ο Πατίτσας. Πιστεύει ότι οι φοροαπαλλαγές για τη βιομηχανία αυτή είναι μάλλον αναγκαιότητα, παρά προνόμιο. "Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά ναυπηγεία, που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή", γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Και συνεχίζει: "Η οικογένεια Πατίτσα κατάγεται από τις Οινούσσες, όπως πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, ανάμεσά τους η οικογένεια της Ελλης Πατέρα. Είναι ανάμεσα στους Ελληνες που τα έχουν όλα, και πάντα τα είχαν. Πριν από δέκα χρόνια, η Πατέρα άνοιξε τη δική της κτηματομεσιτική εταιρεία, επειδή είχε βαρεθεί να είναι απλώς μια κληρονόμος. Η 47χρονη μας μιλάει από τη Μύκονο, ένα νησί που δεν το άγγιξε ποτέ η κρίση. Στο μπαρ Nammos στην παραλία της Ψαρούς ένα μπουκάλι σαμπάνια Armand de Brignac ανοίγει για τον πελάτη έναντι 120.000 ευρώ τονίζει το Spiegel.

Τέλος, ο Πέτρος Κόκκαλης. Γράφει το Spiegel: Γόνος της οικογένειας που μάλλον ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει έναν οικολογικό κήπο σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας. Λέει ότι η κρίση του άνοιξε τα μάτια, και ότι έχει μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων της πατρίδας του. Για παράδειγμα, λέει, έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για να πάρει άδεια απλώς και μόνο για ένα μπαρ με ψυγείο στον κήπο του. "Εχετε βγάλει πολλά λεφτά στο εξωτερικό"; "Σίγουρα όχι όλα...", απαντάει αστειευόμενος».

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου