Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Εργασιακός Μεσαίωνας στην Ελλάδα με υπογραφή Τρόικας

Εργασιακός Μεσαίωνας στην Ελλάδα με υπογραφή Τρόικας
    Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οποία αποδεικνύεται η παταγώδης αποτυχία της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα και υιοθέτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
    Οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς όχι μόνο δεν επέφεραν μείωση της ανεργίας και βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας, αλλά αντίθετα προκάλεσαν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
    Με τους ανέργους να έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει πλέον να τιναχθεί στον αέρα, καθώς έχει μετεξελιχθεί σε οικονομικό σχηματισμό υψηλού κινδύνου και φαύλου κύκλου.
    Και αυτό γιατί, όσο βαθαίνει η ύφεση, απαιτούνται νέα μέτρα, τα οποία με την σειρά τους καταλήγουν σε νέες περικοπές δημόσιων και κοινωνικών δαπανών καθώς και μισθών και συντάξεων.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μόνο το β΄τρίμηνο του 2012, 322.630 άνδρες και γυναίκες οδηγήθηκαν στην ανεργία, εκ των οποίων το 62% λόγω απόλυσης.
    sxima1
    sxima2
    Στο ίδιο διάστημα, το εργατικό δυναμικό της χώρας ανέρχεται σε 4.961.910 άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους 3.793.150 είναι απασχολούμενοι, 1.168.760 άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2011 (23,6% από 16,3%).
    Συνολικά, οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 52,5% του παραγωγικού πληθυσμού, ενώ η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 518.650, δηλαδή μόλις στο 13,9% του συνόλου των απασχολούμενων.
    Η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση, καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση θέσεων εργασίας.
    Η απασχόληση των νέων μειώνεται επίσης όσον αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
    Από τους 1.168.761 ανέργους, το 33% είναι νέοι ηλικίας 15-29 ετών (387.030 νέοι), ποσοστό που εκτινάχτηκε στο 42,7% έναντι 32,9% του προηγούμενου έτους.
    sxima3
    Ωστόσο, η Τρόικα, αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα στοιχεία, συνεχίζει να επιμένει, ματαίως, να αποδείξει το αλάνθαστο μιας ουσιαστικά και αποδεδειγμένα λανθασμένης πολιτικής που παρατείνει την ύφεση, διογκώνει την ανεργία και οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της χώρας.

    ΠΗΓΗ newsbomb

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου