Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μικρό καλάθι στην σύσκεψη των αρχηγών

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες πραγματοποιείται η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, που καθορίστηκε στις 8 το βράδυ, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να τραβήξει σε μάκρος. Οι κρίσιμες αποφάσεις άλλωστε αναμένεται να ληφθούν από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά καθώς δεν θα αποφασιστούν τώρα δομικά προβλήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, όπως δεν θα αποφασιστούν και αλλαγές στα πρόσωπα.

1. Όχι σε ανασχηματισμό: Σύμφωνα με τις πληροφορίες παγώνει κάθε απόφαση για αλλαγές στα πρόσωπα των υπουργών (συζητήσεις βεβαίως μπορούν να γίνουν), αφού πριν ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο δύσκολα μπορεί να γίνουν σημαντικές κινήσεις.
Ένα από τα ζητήματα που διχάζει την Ιπποκράτους και αναγκάζει τον πρόεδρό της να αμφιταλαντεύεται αλλάζοντας συχνά θέσεις είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Άμεσες αλλαγές δεν επιθυμεί και ο Φώτης Κουβέλης που στηρίζει τις επιλογές του στα πρόσωπα του Αντώνη Μανιτάκη, του Αντώνη Ρουπακιώτη και της Φωτεινής Σκοπούλη. Από τη στιγμή που το θέμα δεν τίθεται από τα δύο μικρότερα κόμματα ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να το θέσει ο ίδιος σε μία στιγμή μάλιστα που εκείνο που προέχει είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί χωρίς το παραμικρό χάσιμο χρόνου.

2. Όχι σε επιτροπή συντονισμού: Εδώ και καιρό η επιτροπή αυτή που αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στάλθηκε στις ελληνικές καλένδες. Μια τέτοια επιτροπή ουσιαστικά ήταν καπέλο στο Μέγαρο Μαξίμου και αθορύβως η απόφαση της προηγούμενης σύσκεψης αποσύρθηκε. Το θέμα του συντονισμού είναι βεβαίως υπαρκτό και ανεξαρτήτως αν θα δημοσιοποιηθεί ή όχι θα συζητηθεί στη βραδινή σύσκεψη των αρχηγών.

3. Όχι σε νέα προγραμματική συμφωνία: Το θέμα είχε θέσει πρώτος από το καλοκαίρι μέσω της Realnews ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ τώρα το θέτει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα όμως είναι τι είδους προγραμματική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί που δεν θα διχάζει τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις. Το πιθανότερο συνεπώς είναι, παρά τη συζήτηση που θα γίνει, να ισχύσει η προγραμματική συμφωνία που επιτεύχθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, που δεν θα δημιουργεί τριβές στη συγκυβέρνηση και που θα επιτρέπει το επιχείρημα ότι οι στόχοι της θα υλοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η συζήτηση ενός Εθνικού Σχεδίου, καθώς έως τώρα φαίνεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μόνο το Μνημόνιο, ενώ στα άλλα θέματα τα τρία κόμματα συνήθως διαφωνούν.

4. Θέματα που διχάζουν: Ο τρόπος λήψης των αποφάσεων πάντως θα πρέπει να απασχολήσει αρκετά την σημερινή σύσκεψη καθώς όσο περνά ο καιρός και τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται, αυξάνεται και η καχυποψία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή κ.ο.κ. Αν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν εν τη γεννέσει τους θα εντείνουν τα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα το διάστημα εκείνο που θα κορυφώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια από την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που θα έχουν εφαρμοστεί.

5. Ανάπτυξη: Πού θα πάνε τα χρήματα, ρευστότητα στην αγορά και μέτρα για τα πλέον ασθενή στρώματα είναι θέματα που θα θέσουν Βενιζέλος και Κουβέλης και τα οποία εκ των πραγμάτων μπορεί να έχουν κάποια άμεσα αποτελέσματα. Στο θέμα αυτό άλλωστε η κυβέρνηση εστιάζει όλη της την επικοινωνιακή πολιτική. Ο Φώτης Κουβέλης μάλιστα αναμένεται να καταθέσει και σχετική πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

6. Εκλογές: Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη θέση τους για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ωστόσο εκτιμούν – και πιθανόν σωστά – ότι ο πρωθυπουργός έχει plan b σε περίπτωση δυσκολιών και κυβερνητικών εντάσεων με πρόωρες κάλπες. Το γεγονός αυτό είναι μία από τις αιτίες που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ ενδιαφέρον έχει αν θα συζητηθούν και θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, όπως το εκλογικό σύστημα και η συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης προτίθεται να θέσει στον πρωθυπουργό το θέμα απομάκρυνσης του Κώστα Σπυρόπουλου από την ΕΡΤ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου