Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟ ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ ΗΠΑ: Στέλνουν εσπευσμένα ειδικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Εμπλοκή με άγνωστες ακόμη επιπτώσεις για τη σταθερότητα στην Αφρική με ΗΠΑ και Γαλλία να στέλνουν εσπευσμένα στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου με δυνάμεις των ανταρτών να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έδωσε επειγόντως εντολή σε αμερικανικά στρατεύματα τα οποί σταθμεύουν στο γειτονικό Τσάντ να οδεύσουν προς την Μπανγκούι (Bangui ) την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής δημοκρατίας προκειμένου να εκκενώσουν το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ   και τους οικείους τους λόγω των μαχών αλλά και του γεγονότος ότι οι αντάρτες που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται 183 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην Στουτγάρδη της Γερμανίας βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα ώστε να μεταφερθούν άμεσα εάν η κατάσταση στη χώρα αυτή επιδεινωθεί. Στην κεντρική Αφρική ήδη δρουν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ό0πως το 10ο Special Forces Group, μονάδες αναγνώρισης των Πεζοναυτών (Force Reconnaissance Marines) αλλά και η μονάδα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (Special Purpose Marine Air Ground Task Force 12).
Περισσότερες δυνάμεις όμως έστειλε και η Γαλλία σήμερα αεροπορικώς  με 180 στρατιώτες από την Γκαμπόν όπου στάθμευαν προς ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων που ήδη βρίσκονται στην περιοχή ανεβάζοντας τη γαλλική στρατιωτική αποστολή στη χώρα αυτή στους 600 στρατιώτες. Τα γαλλικά στρατεύματα σκοπό έχουν την προστασία τόσο του γαλλικού διπλωματικού προσωπικού όσο και της γαλλικής κοινότητας καθώς η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι πρώην γαλλική αποικία.
Οι  Γάλλοι διπλωμάτες έχουν παραμείνει στην πρωτεύουσα  Μπανγκούι παρά τις βίαιες  διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία τους  την περασμένη εβδομάδα.Δεκάδες διαδηλωτές, θυμωμένοι με την έλλειψη βοήθειας εκ μέρους της Γαλλίας εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών, πέταξαν πέτρες στην πρεσβεία και έκλεψαν μια γαλλική σημαία
Ανάλογα μέτρα εξετάζουν και τα γειτονικά κράτη. Εκπρόσωποι από 10 χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής συμφώνησαν σε μια συνάντηση στη Γκαμπόν με σκοπό να αποστείλουν επιπλέον δυνάμεις στρατιωτών για τον έλεγχο της χώρας . Το Τσάντ  δεσμεύθηκε ήδη  να στείλει 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσει τις δικές του δυνάμεις στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία των 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει υποστεί επί δεκαετίες τις εξεγέρσεις του στρατού αλλά και πολλά πραξικοπήματα μετά την ανεξαρτησία της το 1960 και παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Ο σημερινός πρόεδρος ήρθε στην εξουσία σχεδόν πριν από μια δεκαετία στον απόηχο μιας άλλης  εξέγερσης σε αυτή την πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά πολύ  φτωχή  χώρα.
Οι αντάρτες δηλώνουν ότι μάχονται  λόγω της «δίψα τους  για δικαιοσύνη, και  ειρήνη, για την ασφάλεια και για την οικονομική ανάπτυξη του λαού της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας». Οι αντάρτες, επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει συντάξεις  σε πρώην μαχητές.
Παρά τον πλούτο της η χώρα αυτή πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού , διαμάντια, ξυλεία και  ουράνιο, το δημόσιο ταμείο της χώρας είναι  διαρκώς άδειο και ανεπαρκές ταμειακών διαθεσίμων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου