Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ο Ομπάμα γλίτωσε τον «δημοσιονομικό γκρεμό»

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε πριν από λίγες ώρες, με την θετική ψήφο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον νόμο, προϊόν συμβιβασμού, ο οποίος απέτρεψε το άνοιγμα του δημοσιονομικού γκρεμού, που θα σήμαινε την αυτόματη εφαρμογή μέτρων λιτότητας και θα απειλούσε με ύφεση την αμερικανική οικονομία. Η εξέλιξη αποτελεί νίκη για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καθώς δύο μήνες μετά την επανεκλογή του πέτυχε αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε προσφέρει προς τους πλουσιότερους των αμερικανών φορολογουμένων.


Η αποτροπή του ανοίγματος του δημοσιονομικού γκρεμού αποτελεί ανάπαυλα στις αναμετρήσεις που θα έλθουν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σχετικά με την αύξηση του ανωτάτου ορίου του δημοσίου χρέους ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου. Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί το θέμα και ζήτησε "λιγότερους μελοδραματισμούς" στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς.

"Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" και προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος υποχώρησε ως προς τον αρχικό του στόχο, και ορισμένοι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους: στόχος του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η αύξηση της φορολόγησης από το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 250.000 δολαρίων.

Μέρος των ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων δέχθηκε να ψηφίσει υπέρ του νόμου , παρά την επί της αρχής αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών βαρών, διότι η εναλλακτική λύση θα ήταν το άνοιγμα του δημοσιονομικού γκρεμού με την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευσης του 2011 στο Κογκρέσο.

Είχε προηγηθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σε διάστημα 40 ετών κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να εγκρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία (89 υπέρ, 9 κατά) το περιεχόμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγουμένως ανάμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη για να βρεθεί στην Ουάσινγκτον ώστε να διαχειρισθεί την "κρίση" προειδοποίησε τους συντηρητικούς του Κογκρέσο, πριν επιβιβασθεί και πάλι στο Air Force One για να επιστρέψει στην οικογένειά του στη Χονολουλού, να μην προσπαθήσουν να πάρουν την εκδίκησή τους κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το διαπραγματευτικό μελόδραμα του 2011 στοίχισε στις ΗΠΑ την υποβάθμιση του αξιόχρεού τους από την Standard & Poor's.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε εγκαίρως, πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκάλεσε ευφορία στις ασιατικές αγορές.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου