Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Τα «αγκάθια» για το Μνημόνιο της Κύπρου

Tα αγκάθια, για την Κύπρο, σε σχέση με το Μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αύριο στο Eurogroup, χωρίς όμως να αναμένεται απόφαση, αντί να μειώνονται, φαίνεται ότι παραμένουν .
   Πέρα από την εξίσωση των αριθμών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πρέπει να λυθεί , σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σημερινό τύπο, και ο δύσκολος μαθηματικός τύπος με τη Γερμανία, τη Ρωσία και το ΔΝΤ.
   Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο: «Δύσκολη μαθηματική εξίσωση η περίπτωση της Κύπρου»,γράφει ότι η Γερμανία θέτει, ως όρο τη συμμετοχή της Ρωσίας, επειδή στις κυπριακές τράπεζες έχουν εισρεύσει πολλά ρωσικά κεφάλαια και η Μόσχα θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.


  Τα βασικά προβλήματα για την επίτευξη συμφωνίας, για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι η συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στη στήριξη της Κύπρου, οι κατηγορίες που ακούγονται στην Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία, για το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, το οποίο διατηρεί η Κύπρος, αλλά και για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», που υποτίθεται ότι γίνεται. Εξακολουθεί να υπάρχει ο έντονος προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους και οι διαφωνίες μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και Τρόικας για το περιεχόμενο του προγράμματος προσαρμογής.Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» , που έχει τίτλο «Χωρίς Ρωσία Μνημόνιο ΝΙΕΤ».

  Εξάλλου, σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και μέλος του προεδρείου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Reimer Βoege, αναφερόμενος στο θέμα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος επισημαίνει, ότι δεν αφορά αποκλειστικά την Κύπρο, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε νόμους που σχετίζονται με τη διαφάνεια τόσο σε ελβετικές τράπεζες όσο και σε γερμανικές. «Αυτό που διαφέρει με την περίπτωση της Κύπρου είναι οι ισχυροί δεσμοί της χώρας με τη Ρωσία, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί ορισμένα προβλήματα», σημειώνει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου