Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ξεχασμένος πολιτισμός η αρχαία Αμαθούντα Στις ελληνικές καλένδες το Αρχαιολογικό Πάρκο



Λεμεσός: H πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη απόδειξη της ταυτότητάς μας ως λαού και ταυτόχρονα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μας διεθνώς. Σίγουρα έγιναν ανασκαφές που έφεραν στο φως Ιστορία χιλιάδων χρόνων την οποία στο μέτρο του δυνατού έχουμε διατηρήσει και την προβάλλουμε, με στόχο κυρίως τη προσέλκυση τουρισμού. Τουρίστες επισκέπτονται τους πολιτιστικούς μας χώρους, όμως πραγματικά διερωτάται κανείς αν εμείς θα πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποίηση και να επαναπαυόμαστε ότι ο σκοπός μας έχει πετύχει. Αρκετοί αρχαιολογικοί μας χώροι, όπως και αυτός της αρχαίας Αμαθούντας, δεν προσφέρουν στον τουρίστα τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ούτε στοιχειώδη ενημέρωση, επαρκή σηματοδότηση, εκτός από ονομαστικές αναφορές για τα μνημεία.


Προς τούτο βέβαια είναι απαραίτητο να διαθετούν από το κράτος περισσότερα κονδύλια ώστε από «ξεχασμένος πολιτισμός» να προαχθεί σε πραγματικό πόλο έλξης τόσο των ξένων όσο και των ντόπιων επισκεπτών. Τότε οπωσδήποτε θα μπορούν και οι κάτοικοι της ευρύτερης Λεμεσού να καυχιόνται για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στη περιοχή τους.

O αρχαιολογικός χώρος της Aμαθούντας περικλείεται μεταξύ του υπεραστικού δρόμου Λεμεσού-Λευκωσίας βόρεια, την παραλία νότια, το λόφο στα δυτικά και τους καθέτους προς αυτούς δρόμους και ρυάκια στα ανατολικά, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας από τις αρχαίες πόλης της Κύπρου, της Aμαθούντας.

Η Ακρόπολη της Αμαθούντας βρίσκεται στην κορυφή ενός ασύμμετρου λόφου που υψώνεται επιβλητικά δίπλα από τη θάλασσα. Η βόρεια πλευρά του είναι απότομη και δύσβατη, ενώ ανάβαση γίνεται από τη νότια πλευρά.

Στην οχυρωμένη Ακρόπολη βρίσκονται το παλάτι, το ανάκτορο και τα παλαιοχριστιανικά τείχη της πόλης, τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης με την παλαιοχριστιανική βασιλική, και οι οχυρώσεις. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αγοράς και ένα σύμπλεγμα κτηρίων άγνωστης χρήσης, η εκκλησία του Αγίου Tύχωνα, η μεγάλη βασιλική, η λατρευτική σήραγγα, οι οχυρώσεις με πύργους, και μέσα στη θάλασσα τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού. Στα ανατολικά, και κάπως αποκομμένα από την περιοχή της Αμαθούντας, βρίσκονται το μαυσωλείο, η βασιλική με το ελαιοπιεστήριο στην τοποθεσία «Bίκλες» και η νεκρόπολη. Στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ανήκουν επίσης οι μεμονωμένοι τάφοι που βρέθηκαν σε παρακείμενα ξενοδοχεία και άλλους χώρους. H αρχαιολογική περιοχή Aμαθούντας θεωρείται από τις πλέον σημαντικές ως προς την ιστορική της αξία. Ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο αρχαιολογικής μελέτης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά και από ξένες αποστολές. Mέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα-μνημεία σ’ ό,τι αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά από την αρχαιότητα.

Η αναμόρφωση και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Aμαθούντας είναι επιτακτική ανάγκη με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της σημαντικής αυτής κληρονομιάς μας. Το γενικό σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση αναμόρφωσης της αρχαίας Aμαθούντας έχει ήδη ολοκληρωθεί προ καιρού. Το περιεχόμενο του σχεδίου δημιουργεί έντονη αισιοδοξία ότι σύντομα η αρχαία Aμαθούντα θα αποκτήσει το «πρόσωπο» που πραγματικά ταιριάζει στον πολιτισμό που καλύπτει ολόκληρος ο λόφος και σηματοδοτεί ένα σημαντικό μέρος της χιλιόχρονης Ιστορίας του τόπου. Και αυτό που απομένει είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

Δυστυχώς όμως τα εξαγγελθέντα σχέδια καθυστερούν να εφαρμοστούν γεγονός που έχει προκαλέσει επανειλημμένα τις έντονες αντιδράσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, η αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Aμαθούντας περιλαμβάνει μια σειρά από έργα για συντήρηση, ανάδειξη όλων των μνημείων που συνθέτουν αυτό που όλοι συνηθίσαμε να αποκαλούμε μονολεκτικά «Aμαθούντα», την τοποθέτηση προστατευτικών σκέπαστρων για καλύτερη προστασία και αποφυγή περαιτέρω καταστροφής τους από τη διάβρωση του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες. Μεγάλη σημασία δίνεται στην παρουσίαση των μνημείων μέσω επεξηγηματικών πινακίδων πληροφόρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών. Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ντόπιων και ξένων, και ευκολότερη πρόσβαση στα μνημεία προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου κυκλοφοριακού δικτύου από πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, παγκάκια σε διάφορα σημεία του χώρου για ξεκούραση, κατασκευή κέντρου επισκεπτών, τοπικού μουσείου, αναψυκτηρίoυ, μικρού αμφιθεάτρου για τη διοργάνωση πoλιτιστικώv εκδηλώσεων και χώρου στάθμευσης.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου