Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Θρίλερ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Της Εφης Καραγεώργου από το ethnos

Περισσότερες απολύσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ζητά η τρόικα. Για να πάρει την τελική απόφαση, για να προχωρήσει ο διαχωρισμός του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, θέλει να έχει στα χέρια της λεπτομερές business plan.
Η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται ως πίεση για σημαντικό αριθμό απολύσεων. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης του ΤΤ από τον μηχανισμό ELA, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση.
Οι οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με ελληνικές τραπεζικές πηγές, αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

Και ενώ χθες η αγορά περίμενε την απόφαση για το ΤΤ, από το πρωί φάνηκε ότι υπήρχε εμπλοκή στο ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η τρόικα ζήτησε εξηγήσεις και λεπτομερές business plan για το νέο σχήμα. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του ΤΧΣ Παναγιώτη Θωμόπουλου. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος επαφών και συνεννοήσεων του ΤΧΣ με την τρόικα και την ΕΚΤ, και αργά το απόγευμα γνωστοποιήθηκε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, ερμηνεύεται ως πίεση για σημαντική μείωση του προσωπικού. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς τους τραπεζίτες -δηλαδή την Εθνική και την Alpha Bank- να επανέλθουν με καλύτερες δεσμευτικές προσφορές.
Επίσης χθες το απόγευμα έντονες ήταν οι φήμες για αποχώρηση του Κλέωνα Παπαδόπουλου από τη θέση του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ότι θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Χάρη Σιγανό, αυτό όμως θα γίνει με τον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο που θα υλοποιηθεί προβλέπει ότι το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία του και ότι θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εχει δηλαδή υιοθετηθεί λύση στα πρότυπα της Proton Bank.
Οι καταθέσεις
Το πρωταρχικό είναι ότι οι καταθέσεις των εκατομμυρίων πελατών του ΤΤ διασφαλίζονται στο ακέραιο, ενώ το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα βγει ξανά προς πώληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε θα λειτουργεί αυτόνομα.
Το ΤΧΣ επίσης θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή του, με ποσό που υπολογίζεται στα 500 με 550 εκατ. ευρώ, ενώ θα καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό που σε πρόσφατη έκθεσή της η ΤτΕ το υπολόγιζε σε 3,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες Εθνική και Alpha δεν κατέθεσαν χθες δεσμευτικές προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πρόταση στην Τράπεζα Ελλάδος κατάθεσε μόνο η Τράπεζα Αττικής, η οποία διεκδικεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κομμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω του ότι είναι μικρότερη σε μέγεθος από την τράπεζα που επιθυμεί να απορροφήσει.
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πυρά από τους εργαζομένους
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ, χθες, σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: Οπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ - σαν να λέμε της τρόικας - έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη». Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου