Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας: Ο κ. Σόιμπλε δεν θα μου αλλάξει γνώμη!

«Πάμε για να διαφωνήσουμε», είχε πει στενός συνεργάτης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κληθείς να εξηγήσει τι θα συζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πρόβλεψη αυτή φαίνεται πως βγήκε αληθινή, αφού ο κ.Σόιμπλε είπε στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός του προγράμματος λιτότητας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «η λιτότητα έχει αποτύχει απ' την ίδια τη ζωή».


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προς τον κ. Τσίπρα πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς.

«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την... εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί», σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε «εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση». Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποτύχει απ' την ίδια τη ζωή».


Γερμανικός Τύπος: Ο Έλληνας επαναστάτης προκαλεί τον Σόιμπλε...

Δικαιωμένος από την πρόσφατη αλλαγή τόνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά στη λιτότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver.

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη σχετικώς με τη λιτότητα που απαιτεί η τρόικα: «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για μένα και τον κ. Σόιμπλε να ανταλλάξουμε απόψεις» δηλώνει και προσθέτει: «Το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι, το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναμορφώσει το ισχύον πρόγραμμα, πολύ πέρα από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν πέρυσι και έδωσαν στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια, για την επίτευξη των στόχων, ενώ ζητά και πλήρη διαγραφή του χρέους.

«Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε την λιτότητα» τονίζει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. «Γι' αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος» καταλήγει.

«Εάν υπάρχουν διαφορές, τότε καλό είναι να υπάρξει διάλογος», ανέφερε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Marianne Kothe.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στη συνάντηση μεταξύ του «σκληροπυρηνικού» υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει χώρα σήμερα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με σχόλιο του Spiegel που τιτλοφορείται "Έι έρχεται ο Αλέξης" ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί αποφασίζοντας να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα το μότο "έχε τους φίλους κοντά και τους εχθρούς ακόμη πιο κοντά".

Προσθέτει ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήκει στους σφοδρότερους πολέμιους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της τρόικας, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους πρέπει να τύχουν ευρύτερης συναίνεσης.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι - όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό αριστερό - ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε την Κυριακή εκδήλωση μνήμης για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ (κατέθεσε και στεφάνι) και τον Καρλ Λίπκνεχτ.

Μεγάλο αφιέρωμα για το ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας φιλοξενεί και η Tages Woche η οποία αναφέρει ότι τον Ιούνιο κρατούσε στα χέρια του "την τύχη του ευρώ" και έχασε τις εκλογές διακηρύσσοντας ότι ήταν μία μάχη και όχι ο πόλεμος.

Το ρεπορτάζ μεταφέρει δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ελπίδα αλλαγής για τη χώρα εισάγοντας τις αναγκαίες θετικές θεσμικές αλλαγές, ενώ αποδίδει την πρόσφατη δημοσκοπική δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ στο ρητορικό ταλέντο του κ. Τσίπρα αλλά και στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων από την κυβερνητική πολιτική. Προστίθεται ότι οι επικριτές του αναφέρουν πως ποντάρει στην καταστροφή και τον περιγράφουν ως δημαγωγό που δεν γνωρίζει πολλά για τη διεθνή οικονομία. Συγκρίνουν μάλιστα τη ρητορική του με αυτή της παροχολογίας επί Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέρεται.

Με τον τίτλο "ο έλληνας επαναστάτης προκαλεί τον Σόιμπλε" αναφέρεται το Focus στη συνάντηση των δύο ανδρών μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως είναι εξαιρετικά αναγκαία η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα μέτρα και επ' αυτού θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Τσίπρα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου