Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Φαβορί για την Προεδρία ο Νίκος Αναστασιάδης-Nτέρμπι μεταξύ Μαλά-Λιλλήκα για τη δεύτερη θέση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον α΄ γύρο ο Ν.Αναστασιάδης εξασφαλίζει 40,3% των ψήφων έναντι 20,5% του Στ.Μαλά και 17,9% του Γ.Λιλλήκα.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον α΄ γύρο ο Ν.Αναστασιάδης εξασφαλίζει 40,3% των ψήφων έναντι 20,5% του Στ.Μαλά και 17,9% του Γ.Λιλλήκα.
Λευκωσία: Αδιαφιλονίκητος ένοικος του Προεδρικού για την επόμενη πενταετία αναδεικνύεται ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον αέρα που του δίνει το 40,3% που εξασφαλίζει έναντι των δύο βασικών ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο και τη σαφή υπεροχή του έναντι Μαλά-Λιλλήκα σε δεύτερο γύρο.

Όμως, παραμένει με την αγωνία της ανάδειξής του στην Προεδρία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς το αθροιστικό ποσοστό όλων των «μικρών» υποψηφίων -6,1%- οδηγεί σε εκλογές δύο γύρων.


Ντέρμπι παραμένει ο αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα, παρά το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του υποψηφίου που στηρίζει το ΑΚΕΛ κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες.

Δημοσκόπηση της RAI, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φ» στις αρχές Ιανουαρίου, καταγράφει αύξηση της εκλογικής δύναμης του προέδρου του ΔΗΣΥ κατά δυόμισι μονάδες, ενώ οι βασικοί αντίπαλοί του παρουσιάζονται με οριακές απώλειες.

Ο Σταύρος Μαλάς διατηρεί προβάδισμα 2,6% έναντι του Γιώργου Λιλλήκα. Μια διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους που καθιστά αβέβαιο ποιος τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η δεξαμενή άντλησης ψήφων είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή για τον Σταύρο Μαλά, αλλά ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί τη διείσδυσή του στον χώρο της εκλογικής βάσης του ΑΚΕΛ σε επίπεδα που του επιτρέπουν να ελπίζει για καλύτερα για τον ίδιο αποτελέσματα.

Η συσπείρωση υπέρ του Μαλά στον χώρο της Αριστεράς φαίνεται προβληματική.

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα στο ΔΗΚΟ παρά τη βελτίωση του ποσοστού που δίνει προς τον Ν.Αναστασιάδη, καθώς τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους επιλέγουν σταθερά Γ. Λιλλήκα.

Στην ΕΔΕΚ οι μισοί ψηφοφόροι πειθαρχούν στην επίσημη επιλογή του κόμματος και στηρίζουν Λιλλήκα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να «τσιμπά» διψήφιο ποσοστό και τον Σταύρο Μαλά μονοψήφιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι οι επιλογές των κομματικών ηγεσιών τέμνουν οριζοντίως όλες τις εκλογικές βάσεις, με εξαίρεση τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τη μόνη πολιτική δύναμη που συσπειρώνεται σε υψηλά ποσοστά υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

Στον δεύτερο γύρο ο Αναστασιάδης κερδίζει και τους δύο ανθυποψηφίους του. Τον Σταύρο Μαλά με πιο ανοιχτή την «ψαλίδα» και πιο κλειστή τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφή υπεροχή έναντι των δύο στην αξιολόγηση των υποψηφίων. Ισχυρό χαρτί του η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας, θέμα κορυφαίο που καθορίζει και την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου