Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

TT: Plan B σε περίπτωση αποχώρησης της Alpha Bank

Του Σταμάτη Ζαχαρού από το capital.gr

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αύριο το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφανθεί για την τύχη της τελευταίας τράπεζας που έχει το ελληνικό δημόσιο στην κατοχή του. Ακόμη και αν καμία από τις τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν προχωρήσει στην απόκτηση της τράπεζας, στο ΤΧΣ έχουν ήδη έτοιμη την εναλλακτική λύση που έχει ακολουθηθεί και σε προηγούμενη περίπτωση.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η Alpha Bank βρίσκεται πιο κοντά στην απόκτηση της «καλής τράπεζας» που θα προκύψει από το διαχωρισμό, με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Αγροτικής. Ο λόγος είναι ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank προτιμούν να ολοκληρώσουν τη μεταξύ τους συγχώνευση ενώ το μέγεθος της Τράπεζας Αττικής αποτελεί προφανώς τροχοπέδη.


Ωστόσο τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Alpha Bank. Πηγές από το περιβάλλον της τράπεζας αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με το αν πρέπει η τράπεζα να μπει τώρα σε μια τέτοια διαδικασία. Χωρίς να είναι γνωστό αν κάτι τέτοιο οφείλεται σε κάποια διαφωνία της διοίκησης ή των μετόχων ή αν απλά αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η στάση της Alpha δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμά.

Στο ΤΧΣ έχουν ήδη εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση. Το σχέδιο θα είναι παραπλήσιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εξυγίανση της Proton Bank. ήτοι το Τ.Τ. θα διαχωριστεί όπως προβλέπεται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και εν συνεχεία το «καλό» κομμάτι θα μετονομαστεί σε Νέο Τ.Τ., που θα ανήκει εξ΄ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου